BIZIT plus

Apple će moći da obavi update  na novim telefonima bez vađenja iz kutije

Uobičajena situacija je da, kada se otvori novi telefon, već postoje neke nadogradnje operativnog sistema koje je potrebno instalirati. To može da bude zbog toga što je telefon mesecima bio u prodavnici ili je možda poslat sa pre-release verzijom softvera. U oba slučaja procedura je ista. Potrebno je da se konektujete na WiFi, da sačekate nekoliko minuta da se preuzme nova verzija, pa onda još nekoliko minuta da se instalira… To nije nešto što korisnici žele kad kupe novi telefon.

PCPress.rs Image

Apple, koji je poznat po tome da želi da obezbedi najbolje korisničko iskustvo, rešio je da u budućnosti izbegne takve situacije. Njihov plan je da se u Apple prodavnicama bežičnim putem izvrši update novih iPhone telefona, dok su još uvek „u celofanu“.

Kompanija je dizajnirala sistem nazvan „Presto“, koji predstavlja neku vrstu police u obliku reka, na koju može da se smesti šest iPhone-a. Rekovi mogu da se postavljaju jedan na drugi čime se povećava njihov ukupan kapacitet. Njihova specifičnost je što mogu da bežičnim putem uključe iPhone, izvrše update softvera i ponovo ga ugase – dok je telefon i dalje zapečaćen u svom originalnom pakovanju.

Pročitajte i:  Apple traži rešenje da spreči naknadu za programere

Nije sigurno koja je tehnologija u pitanju, ali verovatno se radi o NFC-u. Razlog je što NFC čip može da radi i kada je uređaj ugašen. Postavljanje kutije na Presto rek, verovatno će trigerovati NFC čip, „probuditi OS“ i pokrenuti neki specijalan update mod. Tome u prilog ide i činjenica da police imaju iscrtane pozicije kako da se postave kutije različitih modela iPhone-a (koje su različitih veličina).

Maksimalna NFC brzina protoka podataka je 848 kbit/s, što je presporo za download update-a, ali je sasvim dovoljno za prosleđivanje informacija o SSID i lozinki za WiFi konekciju, koja verovatno postoji ugrađena u Presto. A pošto je Presto istovremeno i bežični punjač, imaće dovoljno energije za konekciju na Internet, preuzimanje i instalaciju update-ova.

Softverska podrška za Presto već je ugrađena u iOS 17.2, pa je verovatno samo pitanje kada će se prvi Presto uređaji pojaviti u Apple prodavnicama. Nezvanične informacije kažu da će to biti vrlo brzo – prvi Presto uređaji biće poslati u prodavnice već u toku aprila, a očekuje se da sve prodavnice, bar u SAD-u, budu opremljene sa njima do kraja leta.

Pročitajte i:  Apple negira da je prekršio nalog američkog suda u tužbi Epic Games

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *