BIZIT plus

Apple razvija personalnog kućnog robota

Apple je već neko vreme u potrazi za sledećim revolucionarnim proizvodom koji će im pomoći da dominiraju na tržištu i da obezbedi novi izvor prihoda. Do skora se mislilo da će to biti njihov električni automobil, ali taj projekat je obustavljen. Moguće je da će njegovo mesto zauzeti personalni robot. Prema navodima Bloomberg-a, Apple je započeo istraživanja i na polju robotike i na polju električnih automobila, sa željom da razvije mašinu koja će biti samostalna i neće zahtevati intervenciju čoveka.

PCPress.rs Image

ako više nema razvoja automobila, robotika je ostala jedina grana koja se razvija. Ovaj projekat je, navodno, još uvek u ranoj fazi razvoja, a kompanija radi na mobilnom robotu sa displejom koji će biti sposoban da prati korisnika po kući. Navodno je već razvijena verzija robota koja je u stanju da se kreće samostalno, a krajnji cilj je da on bude sposoban da prepoznaje određene osobe u grupi i da se fokusira na njih. Bloomberg navodi da Apple razvija poseban algoritam za navigaciju robota po kući, a pominje se da su pojedini inženjeri koji su radili na razvoju električnog vozila sada prebačeni na razvoj robota.

Pročitajte i:  Apple servisi su obnovljeni nakon kratkog prekida rada

Ovaj projekat je rizičan po Apple iz više razloga. Roboti nisu mobilni telefoni i pitanje je koliko će ljudi biti zainteresovani da plate (verovatno veoma visoku cenu) za njih. Zato ne čudi i informacija da unutar kompanije postoje različita mišljenja o tome da li treba nastaviti sa ovim projektom. Gledajući sa poslovne strane, električni automobil bi imao daleko veći potencijal, ali izgleda da na tom planu nešto nije štimalo sa razvojne strane, pa je u kompaniji ocenjeno da on ne bi bio dovoljno konkurentan.

Zato se Apple trenutno fokusira na nove proizvode za kuću, koji obuhvataju ne samo robota, već i neku vrstu kućnog hub-a, koji bi bio napravljen na iPad osnovama, Vision Pro kacigu za proširenu realnost… Robot bi mogao da bude interesantan, ali videćemo kako će sve to izgledati kada (i ako) bude finiširan.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *