Atari je kupio Intellivision

Atari je upravo najavio da je preuzeo brend Intellivision, zajedno sa više od 200 igara od Intellivision Entertainment LLC. Ovo stavlja tačku na prvu konzolnu ratnu bitku, budući da su Atari i Intellivision bili ljuti rivali još od 1979. godine. Originalna Intellivision konzola, koju je izdao Mattel, bila je suparnik Atari VCS (kasnije nazvan 2600) celu deceniju pre nego što su Nintendo i Sega započeli svoj sukob.

PCPress.rs Image

Spajanje dva legendarna brenda

„Spajanje Atari-ja i Intellivision-a nakon 45 godina završava najdugotrajniji konzolni rat u istoriji,“ rekao je Mike Mika, šef studija u Digital Eclipse-u, koji je u vlasništvu Atari-ja.

Dogovor ne uključuje dugo odlaganu retro konzolu Intellivision Amico. Intellivision Entertainment LLC će nastaviti rad na Amico kao zasebna i rebrendirana kompanija i koristiće licencu koju pruža Atari za izdavanje Intellivision igara na toj konzoli. Kompanija je imala teškoća da dobije finansiranje za konzolu nakon prvobitne najave 2018. godine. Međutim, uspela je da izda veoma neobičnu aplikaciju za iOS i Android uređaje koja zahteva dva pametna telefona ili tableta za rad. Jedan uređaj prikazuje igru, dok drugi služi kao kontroler.

Pročitajte i:  Atari proširuje kolekciju igara povodom 50. godišnjice

Budući planovi Atari-ja

Što se tiče Atari-ja, već koristi brend Intellivision dodavanjem artikala poput majica u svoju online prodavnicu. CEO i predsednik Atari-ja, Wade Rosen, rekao je na X platformi da akvizicija predstavlja „veoma retku priliku da se ujedine bivši konkurenti i okupe fanovi Atari-ja, Intellivision-a i zlatnog doba igara.“ ColecoVision, još jedna konzola iz ranih 1980-ih, takođe je bila deo ovog zlatnog doba igara, ali je Atari još nije preuzeo.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *