Bankarski malware na Androidu se povećao za skoro 50 odsto

Prema rečima kompanije za internet bezbednost Eset, u drugom kvartalu ove godine zabeležen je ogroman porast broja malvera za Android bankarstvo od 49 odsto.

PCPress.rs Image

Android OS radi na više od 72% svih pametnih telefona

Eset objavljuje kvartalni izveštaj o pretnjama koji sadrži detalje o sajber bezbednost okruženju, na osnovu podataka koje je prikupila i analizirala kompanija, kao i analize različitih stručnjaka za otkrivanje pretnji. Što se tiče Android operativnog sistema koji je radio na približno 72,44 odsto svih pametnih telefona u vreme pisanja ovog teksta, porast špijunskog softvera, reklamnog softvera i bankarskog malvera u drugom kvartalu godine preokrenuo je trend viđen u prethodnim izveštajima.

Za razliku od 2020. i prva četiri meseca 2021. godine, ukupan broj detekcija Androida ponovo je počeo da raste u drugom kvartalu 2021, za 32,6 odsto, navodi se u izveštaju. Zlonamerni softver za Android bankarstvo, koji je u prvom kvartalu porastao za neverovatnih 158,7 odsto, zabeležio je kontinuirani rast od 49 odsto, dodaje se u izveštaju, objašnjavajući da, iako se rast usporio, trend je zabrinjavajući s obzirom na direktan uticaj ovih pretnji na materijalno stanje njihovih žrtava. U izveštaju se navodi da je ključno da korisnici preuzimaju i instaliraju aplikacije samo iz zvaničnih i pouzdanih izvora kako bi izbegli slučajno preuzimanje zlonamernih aplikacija.

Pročitajte i:  Apple News Plus je spreman za rad van mreže 

Trojanac za Android/Andreed, novajlija u 10 najboljih, pokazuje koliko je opasno i nepotrebno preuzimati aplikacije iz nezvaničnih ili alternativnih prodavnica aplikacija. Ova tržišta nikada ne mogu da obezbede nivo bezbednosti koji pružaju zvanične prodavnice kao što je Google Play, a u ovom slučaju čak i pokušaju da zarade nešto dodatnog novca koristeći uređaje svojih kupaca kao vozilo za “ad displaying“.

Izvor: Cyprus-mail

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,