CES 2024: Popularnost AI družbenika i usamljenost

Različiti tipovi AI „drugara“ su među najpopularnijim proizvodima na događaju CES 2024, pa je sve više onih koji tvrde da ovaj trend ukazuje na porast usamljenosti među građanima širom sveta.

PCPress.rs Image

Čovek je društveno biće, a kad u blizini nema ljudi društvo traži od drugih živih stvorenja. Bar je to bio slučaj do skoro. Kućne ljubimce bi uskoro mogli da zamene AI družbenici koji su veoma popularni na ovogodišnjem CES događaju.

Tu je okrugli, žuti robot kompanije Samsung – Ballie o kojem smo već pisali, Mirokai – robot inspirisan anime sadržajima koji je napravljen da pravi društvo usamljenim pacijentima, te WeHead – bizarna 3D struktura koja ChatGPT-ju daje lice. Mašine izgleda polako postaju najbolji čovekovi prijatelji, a ubrzani napredak pomaže – razgovori s njima izgledaju sve prirodnije.

Ostaje nam da sačekamo i vidimo hoće li AI izlečiti samoću. Veštačka nežnost je odavno ušla u naučnu fantastiku, a polako postaje i deo stvarnog života. Virtuelni asistenti kao što je Alexa već godinama služe kao neka vrsta AI društva, a tehnologija napreduje brže nego ikada što će sigurno uticati na pojavu sve naprednijih asistenata.

Pročitajte i:  UAE sprema novi AI model

ChatGPT je promenio pravila igre, najviše zbog toga što je doprineo tome da interakcija s tehnologijom postane još više personalizovana. Prednosti ovakvog „društva“ su u tome što je dostupno ceo dan i celu noć, ne osuđuje svoje sagovornike i dobro pamti ono što čuje (pročita). To bi moglo da ublaži osećaj izolacije kod nekih, ali ne potpuno jer izostaju istinske emocije – AI empatiju može samo da imitira.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: