Cove Data Protection – Nov pristup zaštiti podataka

Krajem devedesetih godina prošlog stoleća rešenja za sigurnosno čuvanje na trake za podatke (eng. Tape) dominirala su tržištem. Naglim razvojem tehnologije, javlja se potreba za novim pristupom sigurnosnog čuvanja podataka.

PCPress.rs Image

U skladu sa tim, početkom 21. stoleća na tržištu se pojavljuju nova rešenja bazirana na hipervizorima, zatim rešenja bazirana na hardverskim uređajima (eng. Appliance). Sa svakom novom tehnologijom smanjuje se kompleksnost čuvanja podataka, ali istovremeno troškovi čuvanja i održavanja sistema za čuvanje konstantno rastu. S porastom kompleksnosti informacionih sistema i dolaskom hibridnih okruženja javlja se potreba za potpuno novim pristupom sigurnosnog čuvanja podataka. Cove Data Protection je sledeći korak u evoluciji i odgovor na zahteve modernih informacionih sistema.

Manje kompleksnosti – manje troškova

Cove Data Protection je ‘cloud-first’ rešenje za čuvanje podataka koje omogućava čuvanje fizičkih i virtualnih servera, radnih stanica, poslovnih dokumenata i Microsoft 365 okruženja. Sve iz jednog web baziranog interfejsa. Prostor za sigurnosno čuvanje je uključen u cenu, a brigu o prostoru vodi proizvođač. Cove Data Protection nudi jednostavan pristup sigurnosnom čuvanju, sigurnost i zaštitu skladištenih podataka, fleksibilne opcije oporavka i niže operativne troškove. Umesto da provodite sate nadgledajući sistem i rešenje za čuvanje podataka, možete se fokusirati na ono što Vam je daleko važnije, Vaše klijente.

Pročitajte i:  Data centri 2024 (Besplatno izdanje)

PCPress.rs Image

Ispod haube – za tehničke entuzijaste

Cove Data Protection bazira se na ‘True Delta’ tehnologiji koja beleži promene na nivou blokova. Za razliku od drugih proizvođača promene se prate na nivou hard/virtualnog diska. Ako imate nekoliko kopija istog dokumenta samo jedna verzija će biti kopirana u oblak. Prebacivanje dokumenta s jedne particije na drugu (unutar istog diska) takođe neće uzrokovati dodatne promene. Uz prostor u oblaku može se definisati i lokalna riznica za čuvanje podataka. To može biti lokacija na disku, deljena lokacija NAS uređaj i sl. Prilikom prvog posla skladištenja podaci se čuvaju lokalno i u oblaku. Svaki sledeći posao skladištenja prenosi samo izmene na nivou blokova. Sve suvišne kopije podataka se eliminišu i kompresuju što rezultira izuzetno malim prenosom podataka. Cove Data Protection ima nivo promene (eng. Change rate) od 0,1% što znači da možete imati nekoliko poslova skladištenja dnevno bez ikakvog uticaja na produktivnost sistema. Vreme zadržavanja podataka birate sami, a bilo koju tačku oporavka možete arhivirati na neograničeno vreme. Možete da povratite kompletnu kopiju sistema ili određeni folder, datoteku. Nešto više detalja o samom rešenju (tehnički podaci, licenciranje, cene) podelićemo u našem sledećem WEBINARU.

Pročitajte i:  Vertiv predstavio novi besplatni online alat za lakše planiranje i dizajniranje data centara

PCPress.rs Image

I feel the need… the need for speed!

Jedan od najvećih izazova sigurnosnog čuvanja u oblaku, kao i oporavka u slučaju incidenta je brzina prenosa podataka i posledica koju taj proces ima na ostatak poslovnog sistema. Ovo je istina za rešenja bazirana na kopiji sistema (eng. Image-based). Cove Data Protection vrši čuvanje na nivou foldera i datoteka. Ovakav pristup čuvanju rezultira daleko manjim nivoom promene (eng. Change rate). Za server od 500 GB dnevni nivo promene podataka iznosi 0,5 GB. Ako se to dodatno rasporedi na nekoliko poslova skladištenja dnevno, sa svakim poslom skladištenja prenosi se svega stotinjak megabajta. Zahvaljujući ovome možete imati više tački oporavka, manje opterećenje na propustljivosti mrežnog sistema i manji gubitak podataka u slučaju incidenta. Povraćaj podataka se vrši kombinacijom lokalno sačuvanih podataka i podataka u oblaku što garantuje izuzetno brz oporavak u slučaju incidenta.

PCPress.rs Image

Troškovi

Cove Data Protection dolazi s prostorom za čuvanje podataka uključenim u cenu što eliminiše sve dodatne troškove najma prostora (Azure, AWS) ili održavanja, licenciranja i zaštite vlastitog prostora za čuvanje. Takođe eliminiše standardne operativne troškove i štedi sate utrošene na nadogradnje i održavanje softvera za čuvanje podataka. Čuvanje poslovnih dokumenata i Microsoft 365 okruženja dolazi s neograničenim prostor za čuvanje i ne uključuje nikakve dodatne troškove za prenos podataka. Licenciranje je fleksibilno i bazirano na stvarnoj potrošnji.

Pročitajte i:  Data centri: prednosti hlađenja tečnošću u AI okruženju

Sigurnost

Svi data centri zadovoljavaju najviše sigurnosne standarde (ISO 27001, ISO 9001, PCI DSS, SOC 1 TYP II, SOC 2 TYP II) i svaki korisnik može izabrati data centar po želji. Podaci se šifriraju AES 256-bitnom enkripcijom nakon čega se prenose na lokaciju za skladištenje. Prenos podataka se vrši jednosmernom TLS 1.2 vezom, a ključ za šifriranje korisnik definiše sam. Na raspolaganju imate niz data centara širom sveta od kojih je devet na području Evropske unije.

Nešto više detalja o samom rešenju (tehnički podaci, licenciranje, cene) podelićemo u našem sledećem WEBINARU.

Facebook komentari: