ePlaneta

Creators Update

Windows 10 dobio je u aprilu Creators Update, treće unapređenje koje donosi nove i bitne funkcionalnosti. Promene su primetne, ali do korisnika one neće stizati istim tempom. Microsoft „gura“ Windows 10 update verzije automatski kada se pojave i kada proceni da je to potrebno i bezbedno. Ipak, ovaj Creators Update u nekim slučajevim onemogućava korišćenje pojedinih hardverskih komponenti. Takve situacije obično od korisnika zahtevaju ručne intervencije deinstaliranja i/ili reinstaliranja drajvera i dodatna podešavanja. Problemi se pojavljuju relativno retko, a uvek postoji i rollback kojim se Creators Update uklanja i Windows 10 vraća u prethodno stanje.

PCPress.rs ImageProblemi koji su se pojavili nakon uvođenja novog update‑a primećeni su na relativno starijim komponentama sistema, jer su često trpeli uređaji koje ređe menjamo, kao što su štampači i skeneri. Microsoft je automatsko instaliranje ponudio prvo korisnicima koji imaju najnovije komponente računarskih sistema, a postepeno će ga nuditi i novim grupama korisnika koji imaju i pojedine komponente za koje nije baš izvesno da u konkretnoj konfiguraciji neće praviti probleme. Microsoft svakako želi sebi da prištedi masovno angažovanje korisničke podrške, pa će ovu promenu odigrati „na sigurno“.

Pročitajte i:  Komentar: Reset PC industrije

Korisnici koji ipak žele da instaliraju update na svoju ruku, mogu da zatraže manuelnu instalaciju, pri čemu moraju da budu svesni da će možda morati neke stvari naknadno da ručno podešavaju. Naravno, u tom zahvatu mogu da računaju na korisničku podršku, ali ne bi trebalo da se ljute ako izgube više vremena nego što je to uobičajeno za takve operacije. Naša topla preporuka je da ipak sačekate da Microsoft proceni da će kod vas upgrade proći glatko i bez intervencija.

(Objavljeno u PC#243)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,