Godišnjica .срб domena i novi ćirilički fontovi na poklon

Povodom obeležavanja jedanaeste godišnjice od početka registracije domena .срб, Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ pokloniće korisnicima interneta još jedno novo ćiriličko pismo namenjeno ekranskom prikazu – Etar RNIDS. Ovo je četvrta familija fontova koju RNIDS poklanja, a koja je kreirana u saradnji sa organizacijom Tipometar.

PCPress.rs Image

Novi fontovi biće predstavljeni 26. januara, a njihovo predstavljanje i sesiju koja sledi pod nazivom „Srpski jezik i veštačka inteligencija“ možete pratiti na Jutjub kanalu RNIDS-a od 11 sati. Nakon događaja, fontovi Etar RNIDS biće dostupni za besplatno preuzimanje na veb-sajtu RNIDS-a.

Etar RNIDS

Etar RNIDS je sanserifno pismo svedene konstrukcije i neutralnog izraza. Pripada grupi grotesknih pisama koja se danas često koriste, kako u štampi tako i na vebu. Zbog svojih mekih detalja, zakrivljenih poteza, kao i blagih useka, dobija mekoću i karakter koji ovo tipografsko pismo odvaja od standardne forme grotesknih pisama. Useci mu pružaju bolju čitljivost u sitnom tekstu, kao i bogatiji i zanimljiviji utisak u krupnom planu. Neutralnost senzibiliteta fonta pruža mogućnost za široku upotrebu u najrazličitijim kontekstima. Uspravne i kurzivne verzije fontova biće dostupne u regular i bold težini. Kurziv je karakterističan  po tome što ima forme slova koje odgovaraju srpskom načinu pisanja kurziva, pogotovo u slovima t, š, p, g.

Pročitajte i:  Da li znate šta traži 97% internet korisnika?

PCPress.rs Image

Autor pisma Etar RNIDS je Petar Stošić. Petar je rođen 1996. godine u Vranju. Fakultet primenjenih umetnosti upisuje 2016. na odseku grafički dizajn. Nakon završetka osnovnih studija upisuje master na istom na fakultetu, uže se opredeljuje za dizajn publikacija i tipografskih pisama. U toku master studija jedan semestar provodi u Nemačkoj na Fakultetu za dizajn u Bilefeldu. Aktivno se bavi grafičkim dizajnom, a trenutno radi u beogradskom dizajn studiju Metaklinika.

Srpski jezik i veštačka inteligencija

Kako upotreba veštačke inteligencije može olakšati korišćenje interneta na različitim jezicima i pismima i učiniti internet pristupačnijim korisnicima s različitim potrebama? Kako unaprediti poslovne procese i korisničko iskustvo upotrebom govornog, prirodnog jezika koji obradi mašina? Koja je uloga veštačke inteligencije u očuvanju jezičke baštine? Kakva je budućnost srpskog jezika u digitalnoj eri i u „procesoru“ veštačke inteligencije?

Ovo su samo neka od pitanja na koja će pokušati da ponude odgovore sagovornici Slobodana Markovića, savetnika za digitalne tehnologije u Programu UN za razvoju i moderatora sesije koja sledi. U uvodu sesije Slobodan će govoriti i o projektu COMtext kojim se želi ubrzati razvoj računarske obrade prirodnog jezika (NLP) i omogućiti dalji razvoj otvorenih resursa i alata koji će biti stavljeni na slobodno raspolaganje. Broj ovakvih resursa za srpski jezik je veoma ograničen, delimično su dostupni, često pod vrlo ograničenim uslovima, ili su razvijani za specifične naučno-istraživačke svrhe. Ambicija projekta je da pomogne IT kompanijama i startapima koji razvijaju NLP rešenja za srpski jezik, kao i široj poslovnoj zajednici uz dugoročni cilj očuvanja srpskog jezika u digitalnoj eri.

Pročitajte i:  Intervju: Ko zaista upravlja Internetom?

PCPress.rs Image

Sledi razgovor sa Danom Ludvigom, menadžerkom eksternih komunikacija u letonskom registru domena .lv koji je pomoću veštačke inteligencije izradio alat koji nudi alternativne nazive domena približnije govornom jeziku.

U nastavku Slobodan razgovara sa Vesnom Rehner, iz kompanije Alfanum koja se godinama bavi razvojem savremenih govornih tehnologija i prof. Vladom Delićem sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu o potencijalima srpskog jezika u digitalnoj eri.

Rođendanski pokloni korisnicima interneta

Želeći da osnaži upotrebu ćiriličkog pisama na internetu, RNIDS godinama korisnicima interneta poklanja važan resurs za kreiranje sadržaja – fontove ćiriličkog pisma posebno dizajnirane za prikaz na ekranu, u digitalnim formatima, ali i u štampi. Do sada su poklonjena tri pisma – Areal RNIDS, Orto RNIDS i Lingva RNIDS koja korisnici mogu da preuzmu na sledećem linku.

Registracija domena .срб počela je 27. januara 2012. godine. Do danas su gotovo sve zemlje u kojima se koristi ćiriličko pismo omogućile registraciju naziva domena i na ćirilici, međutim .срб je drugi ćirilički nacionalni internet domen najvišeg nivoa (ccTLD) na svetu.

Facebook komentari: