BIZIT plus

SEC tuži Elona Muska zbog odbijanja da svedoči u istrazi zbog kupovine Twittera

Regulator istražuje odloženo objavljivanje Musk-ovih akcija na Twitteru u 2022. godini.

PCPress.rs Image

Musk je zakasnio deset dana u podnošenju potrebne dokumentacije

Elon Musk se ponovo našao na meti Komisije za hartije od vrednosti i berzu (SEC-a). Regulator, koji je istraživao Musk-ovu preuzimanje Twitter-a, sada tuži vlasnika kompanije X jer nije pristao da se pojavi na ranije zakazanom saslušanju.

Elon Musk je odložio prijavljivanje svog vlasništva nad akcijama Twitter-a. U to vreme je Twitter bio javna kompanija a zakon je zahtevao da vlasnici akcija prijave svoje investicije u određenom roku. Musk je zakasnio deset dana u podnošenju potrebne dokumentacije. Kasno podnošenje dokumentacije donelo je Musk-u 156 miliona dolara. Međutim, isto tako učinilo ga je metom za tužbeu od strane bivših akcionara Twitter-a.

Musk je trebao da svedoči u istrazi SEC-a u vezi s tim dešavanjima prošlog meseca. Međutim, Musk se nije pojavio na zakazanom sastanku u San Francisku. Zatim, Muske je odbio da se pojavi na svedočenju kada je SEC pokušao da ponovo zakaže suđenje. Regulator sada traži od federalnog suda u San Francisku da prisili Musk-a da se pridržava poziva za svedočenje.

Pročitajte i:  X radi na NSFW Communities za sadržaje za odrasle

Ovo nije prvi put da se Musk našao na meti SEC-a, koji je godinama ismevao. CEO kompanije Tesla bio je optužen za prevaru zbog sada čuvenog tvita iz 2018. godine. Musk je tada tvrdio da je “osigurao finansiranje” za privatizaciju kompanije Tesla. To je dovelo do značajnog porasta vrednosti akcija Tesle. Međutim, kasnije se ispostavilo da nije imao konkretne dokaze i sporazume o finansiranju, što je izazvalo zabrinutost i kritike od strane investitora i regulatora.

Musk je na kraju sklopio sporazum sa SEC-om i tom prilikom platio kaznu od 20 miliona dolara odustavši od mesta predsednika upravnog odbora Tesle. Međutim, Musk još uvek osporava odredbu tog sporazuma koja zahteva da Musk-ovi tvitovi koji se odnose na Teslu budu prethodno prekontrolisani i odobreni od interne kontrole Twitter-ovog tima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,