Elon Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara

Musk veruje da može da “otključa” potencijal Twitter-a.

PCPress.rs Image

Odbor se konačno složio

Twitter je prihvatio ponudu Elon-a Musk-a. Musk kupuje giganta društvenih medija za 54,20 dolara po akciji, odnosno za sumu oko 44 milijarde dolara. Ovim potezon izvršni direktor Tesle će privatizovati kompaniju. Takođe je rekao da planira da nadogradi Twitter tako što će zaštititi slobodu govora, algoritme otvorenog koda, borbom protiv spam robota i „autentifikacijom svih ljudi“.

Twitter-ov odbor jednoglasno je odobrio kupovinu. Očekuje se da će posao biti zatvoren u toku 2022. godine, iako će to zavisiti od odobrenja regulatora i akcionara.

Izvršni direktor Tesle kupio je početkom aprila 9,2 odsto akcija Twitter-a, nakon kritika na račun politike slobode govora te kompanije. On je tvrdio da Twitter ne ispunjava svoje dužnosti kao „de fakto javni gradski trg“.

Twitter je brzo rekao da će se Musk pridružiti upravnom odboru kompanije, ali je zatim Musk odlučio da odbije taj poziv nekoliko dana kasnije. Iako nije rekao zašto se predomislio, imenovanje odbora bi ga sprečilo da poseduje više od 14,9 odsto kompanije, odnosno ne bi mogao da preuzme potpunu kontrolu tokom svog mandata.

Pročitajte i:  Nintendo više neće plaćati za integraciju na X-u

Velike promene očekuju Twitter?

Twitter je u početku bio oprezan i usvojio je strategiju „pilulu otrova“ kako bi sprečio neprijateljsko preuzimanje. Veruje se da su dve strane u poslednjem trenutku iznele sitne detalje, kao što su finansijske garancije ako se kupovina raspadne.

U saopštenju, nezavisni predsednik odbora Twitter-a Bret Taylor rekao je da je kompanija pristala na otkup nakon procesa revizije koji se koncentrisao na „vrednost, sigurnost i finansiranje“.

Musk se i dalje suočava sa problemima nakon ove odluke, uključujući istragu SEC-a o insajderskom trgovanju i grupnu tužbu u kojoj se optužuje da je kočio akcionare određeno vreme kada je otkrio svoje investicije na Twitter-u. Otkup Twitter-a mu neće pomoći da izbegne tu ove optužbe.

Neće biti iznenađujuće ako dođe do značajne promene na društvenoj mreži a to i će samo značiti da će se Musk sada takmičiti sa Meta-om, Snap-om, TikTok-om i drugim velikim tehnološkim kompanijama.

Takođe, zaposleni u Twitter-u mogli bi biti nešto manje oduševljeni. Prema izveštajima New York Times-a zaposleni uglavnom nisu upoznati o tome šta će prodaja značiti za njih i njihove akcije u kompaniji.

Pročitajte i:  Tesla: Nova otpuštanja donose radikalne promene

Takođe su zabrinuti da bi Musk mogao poništiti godine napora u borbi protiv “toksičnog” materijala. Neki su i uzbuđeni. Prema nekim izvorima postoji šansa da bi se neki radnici Twitter-a mogli odupreti bilo kakvim značajnim promenama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: