PC Press Studio

Ukrajina legalizuje kriptovalute

Ukrajina je usvojila zakon koji stvara pravni okvir za industriju kriptovaluta u zemlji.

PCPress.rs Image

Izdavanje licence za kripto biznis

Nacrt zakona, koji je prošlog meseca usvojio ukrajinski parlament i koji je u sredu potpisao predsednik Volodymyr Zelenskyy, omogućiće legalan rad stranih i ukrajinskih razmena kriptovaluta, navodi Ministarstvo za digitalnu transformaciju zemlje.

Bankama će biti dozvoljeno da otvaraju račune za kripto kompanije.

Zakon o „virtuelnoj imovini“ određuje pravni status, klasifikaciju i vlasništvo virtuelne imovine. Takođe uvodi mere finansijskog praćenja virtuelne imovine.

Nacionalna komisija za hartije od vrednosti i berze Ukrajine će regulisati tržište. To telo će biti zaduženo za oblasti uključujući izdavanje licenci za kripto biznise i sprovođenje državne politike u industriji.

Zelenskyy je potpisao zakon dok se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja, naglašavajući ulogu koju su kriptovalute preuzele tokom sukoba.

Prošlog meseca Ukrajina je počela da prima donacije za svoju vojnu odbranu od Rusije putem digitalnih valuta poput bitcoin-a i ether-a. Od tada je proširio broj kriptovaluta koje prihvata za donacije i do sada je prikupio preko 63 miliona dolara.

Pročitajte i:  Deepfake i prevare s kriptovalutama

Ukrajinska vlada je pokrenula zvaničnu veb stranicu na kojoj ljudi širom sveta mogu da doniraju putem kriptovaluta. Novac će ići za vojne i humanitarne napore Ukrajine.

Globalni regulatorni pritisak

Ukrajinski zakon o kriptovalutama dolazi kada zemlje širom sveta procenjuju kako da regulišu industriju, često na različite načine.

El Salvador je napravio bitcoin legalnom valutom i nastojao da od zemlje napravi centar za kripto aktivnosti. Kina je, s druge strane, nastojala da uništi trgovinu i rudarenje kriptovaluta.

Ovog meseca, američki predsednik Joe Biden potpisao je izvršnu naredbu kojom poziva savezne agencije da zauzmu jedinstven pristup regulisanju i nadzoru digitalne imovine. Izvršna naredba nije zakon koji reguliše industriju kriptovaluta.

U nekoliko zemalja u kojima ne postoji posebna regulativa o kriptovalutama poput Ukrajine, vlade su nastojale da berze i druge kompanije za digitalnu imovinu stave u delokrug finansijskih regulatora.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, berze kriptovaluta moraju da se registruju kod Uprave za finansijsko ponašanje i podležu postojećim pravilima o pranju novca.

Za poređenje, ukrajinski pristup nastoji da izgradi zakon posebno prilagođen industriji digitalnih sredstava.

Pročitajte i:  Svako Bitcoin plaćanje potroši bazen vode

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,