Ikotek

Zakerbergova organizacija razvija veliki klaster grafičkih procesora za borbu protiv svih bolesti

Više od 1.000 grafičkih procesora visokog kvaliteta će pokušati da stvore „virtuelni biološki simulator“.

PCPress.rs Image

Stvaranje “virtuelnog biološkog simulatora”

Inicijativa Chan Zuckerberg (CZI), filantropska organizacija osnovana 2015. godine od strane Priscille Chan i njenog supruga Marka Zuckerberga, najavila je ambicioznu novu inicijativu u vezi sa generativnom veštačkom inteligencijom. Grupa finansira i razvija klaster grafičkih procesora visokog kvaliteta. Taj klaster će koristiti veštačku inteligenciju za stvaranje prediktivnih modela zdravih i obolelih ćelija. Organizacija se nada da će to pomoći istraživačima da bolje razumeju ćelije ljudskog tela i reakcije na ćelijskom nivou. Ogranizacija veruje da će korišćenje ove grupe računara pomoći u ostvarenju ambicioznog cilja. Cilj je zapravo da se “do kraja ovog veka izleče, spreče ili upravlja sa svim bolestima”.

“Istraživači prikupljaju više podataka nego ikada ranije o trilijardama ćelija unutar naših tela. To je previše kompleksno za naš mozak“, napisao je Jeff MacGregor, potpredsednik za komunikacije iz CZI organizacije. Kao primer se navodi slikanje jedne ćelije na nivou nanometara. Za takav proces bilo bi potrebno koristiti istu količinu podataka kao za 83.000 fotografija na pametnom telefonu. To znači da je proces slikanja ćelije izuzetno detaljan i zahteva veliku količinu podataka. Pretraga finih detalja o takvom nizu ćelijskih modela je mesto gde bi generativna veštačka inteligencija mogla da odigra glavnu ulogu.

Sistem će koristiti klaster sa više od 1.000 GPU-ova kako bi obučio ježičke modele veštačke inteligencije (LLM) na ljudskim ćelijama. “LLM-ovi su već impresivno pomogli da razumemo strukturu proteina i smatramo da će biti jednako uspešni u razumevanju složenijih struktura kao što su ćelije”, rekao je MacGregor. Očekujemo da će AI modeli izvlačiti uvide i zaključke čak i iznad sposobnosti tima stručnjaka. “Takođe, radi se i o brzini kojom to mogu da urade. Timu stručnjaka bile bi potrebne godine da izvuku te informacije dok će modeli veštačke inteligencije to moći da urade za samo nekoliko nedelja.

Veštačka inteligencija stvara nove mogućnosti u biomedicini

Chan navodi i druge primere. LLM-ovi bi mogli da se uhvate u koštac sa problemima biomedicine. “AI modeli bi mogli da predviđaju kako ćelija imunog sistema reaguje na infekciju, šta se dešava na ćelijskom nivou kada se dete rodi sa retkom bolešću ili čak kako će se telo pacijenta odazvati na novi lek“. “Nadamo se da će ovaj zajednički napor generisati nove uvide o fundamentalnim karakteristikama naših ćelija.”

Organizacija opisuje GPU klaster kao jedan od prvih koji će pokretati “javno dostupne” modele ljudskih ćelija. Takođe, investicija može doneti dividende za istraživače koji imaju ideje ali nemaju dovoljno sredstava. Primeri podataka na kojima će modeli biti obučavani uključuju one integrisane u alatku Cell by Gene (sa postojećom bazom podataka od preko 50 miliona ćelija), resurse iz istraživačkih instituta CZ Science i javno dostupne skupove podataka. CZI šef nauke, Stephen Quake, opisuje jedan od ciljeva projekta kao stvaranje “virtuelnog biološkog simulatora”.

“Veštačka inteligencija stvara nove mogućnosti u biomedicini i izgradnja visoko-performantnog računarskog klastera posvećenog istraživanju životnih nauka će ubrzati napredak u važnim naučnim pitanjima o tome kako naše ćelije funkcionišu”, rekao je Zuckerberg. “Razvoj digitalnih modela koji su u stanju da predviđaju sve vrste ćelija i stanja ćelija na osnovu genoma pomoći će istraživačima da bolje razumeju naše ćelije i kako se ponašaju u zdravlju i bolesti.”

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *