BIZIT plus

10 načina za rešavanje “nedostatka memorije” greške u Chrome-u

Chrome je poznat po tome što zauzima puno memorije na desktop računarima, posebno na Mac računarima. 

PCPress.rs Image

Postoje koraci koje možete pokušati pre nego što kupite više RAM-a ili novi računar

Iako je Google tokom godina preduzeo mnoge korake kako bi poboljšao situaciju, i dalje postoji puno prilika da se susretnete sa “out of memory” greškom u web browseru. Evo šta možete učiniti kada se pojavi ta greška.

Vredno je unapred reći da što više RAM-a imate, to je bolje. Vaš računar treba da ima barem 16GB da bi mogao da upravlja standardnim brojem otvorenih Chrome tabova bez problema. 32GB je još bolje, ali verovatno je preterano u većini situacija. Ako vaš računar ima samo 8GB, moraćete pažljivo da pratite broj otvorenih tabova i verovatno je vreme za nadogradnju RAM-a – ako ne i za potpuno novi računar. U međuvremenu, evo kako možete nositi se sa “out of memory” greškom:

  • Osvežite pogođeni tab. Ako vaš računar ima dovoljno RAM-a, greška je često prolazni problem koji se može popraviti osvežavanjem pogođenog taba, bez dodatnih radnji. Ako ste unosili podatke, neki ili svi podaci mogu biti sačuvani. Napravite rezervne kopije dugih tekstova u aplikaciji poput Notepad-a. 
  • Zatvorite nepotrebne tabove i osvežite pokvareni. Čak i jedan Chrome tab može zauzeti stotine megabajta RAM-a, pa ako ga niste koristili nekoliko sati ili dana, slobodno ga zatvorite. Ako zaista želite ponovo posetiti veb stranicu kasnije, dodajte je u omiljene ili je dodajte u listu za čitanje. 
  • Proverite da li je Memory Saver omogućen. Ovo je relativno novo dodatak u Chrome-u koji automatski oslobađa RAM iz tabova koji nisu korišćeni neko vreme. Ova opcija možda već jeste uključena, ali možete je proveriti tako što ćete kliknuti na meni sa tri tačke i otići na Settings > Performance. Opciono, možete odrediti veb stranice koje će uvek ostati aktivne ako su otvorene, poput Gmail-a, Spotify-a ili veb panela vašeg poslodavca.
  • Proverite ažuriranja za Chrome. Google često ažurira svoj browser, često više puta mesečno. Obično se radi o ispravkama grešaka i poboljšanjima sigurnosti, ali ponekad vrši optimizacije koje poboljšavaju korišćenje memorije. Desktop verzije Chrome-a možete ažurirati klikom na meni sa tri tačke i odlaskom na Settings > About Chrome.
  • Obrišite keš memoriju Chrome-a. Chrome čuva mnogo nedavno korišćenih podataka stranica kako bi ubrzao njihovo učitavanje. Iako ovo obično ne izaziva “out of memory” greške, koje su obično povezane sa RAM-om, vredi isključiti probleme sa kešom pre nego što pređete na složenije korake za rešavanje problema. Prvo, kliknite na meni sa tri tačke i idite na Settings > Clear browsing data. Budite sigurni da je označena samo opcija Keširane slike i fajlovi, a zatim kliknite na Obriši podatke. Vaš računar će morati ponovo učitati sve resurse sledeći put kada poseti bilo koju veb stranicu.
  • Uklonite nekorišćene ekstenzije. Ekstenzije su centralni deo Chrome iskustva, ali neke mogu biti zahtevnije od drugih, i lako je nakupiti razne koje više ne koristite. Ekstenzije možete ukloniti tako što ćete kliknuti na meni sa tri tačke, izabrati Ekstenzije, a zatim kliknuti na Ukloni pored bilo čega što nije relevantno. Google čak ističe sve ekstenzije koje su povučene sa Chrome Web prodavnice, koje verovatno treba obrisati bez razmišljanja, osim ako i dalje rade i zavisite od njih.
  • Ponovo pokrenite Chrome. Može postojati neki privremeni problem sa browserem koji će se rešiti ponovnim pokretanjem. Nemojte previše očekivati, ali vredi probati.
  • Ponovo pokrenite računar. Teoretski može postojati problem sa kešem ili procesima na nivou operativnog sistema koji stoji na putu. Ponovno pokretanje računara će mu pružiti svež početak, posebno jer će RAM biti ispražnjen od većine nepotrebnih podataka.
  • Isključite hardversko ubrzanje. Ako do sada ništa nije radilo, pokušajte onemogućiti hardverske akceleracije u Chrome-u tako što ćete kliknuti na meni sa tri tačke, otići na Settings > System, a zatim isključiti opciju Use hardware acceleration when available. Moguće je da vaša grafička kartica/GPU ne može pratiti zahteve Chrome-a. Ako ova promena ne napravi nikakvu razliku, obavezno ponovo uključite akceleraciju.
  • Povećajte dostupnu virtuelnu memoriju. Svi računari rezervišu određenu količinu prostora kao “virtuelnu” memoriju u slučaju da im ponestane RAM-a. Mac računari automatski dodeljuju virtuelnu memoriju, ali na Windows PC-u možete kontrolisati koliko je dostupno. Pretpostavljajući da koristite Windows 11, pretražite “napredne sistemskih postavki” koristeći traku za zadatke, a zatim otvorite prvi rezultat. U prozoru Svojstva sistema koji se pojavi, izaberite Advanced tab, zatim dugme Settings pod odsekom Performance. Kliknite na sledeći Advanced tab, a zatim na dugme Change ispod Virtual memory. Da biste dobili ručnu kontrolu, isključite opciju Automatically manage paging file size for all drives. Trebalo bi povećati iznos prema trenutno alociranom, jer u suprotnom možete stvoriti probleme ne samo sa Chrome-om, već i sa drugim aplikacijama.
Pročitajte i:  Circle to Search - uskoro i prevod jezika

Izvor: Androidauthority

Facebook komentari: