ePlaneta

10 najboljih prečica na tastaturi koje svaki Windows korisnik treba da zna (a verovatno ne zna)

Većina korisnika je verovatno navikla da koristi miš za obavljanje poslova na računaru, koristeći tastaturu samo za kucanje kada je to neophodno.

PCPress.rs Image

Vaša tastatura krije ogromno poboljšanje produktivnosti

Ali korišćenje prečica na tastaturi može značajno povećati produktivnost, jer neke od tih prečica omogućavaju mnogo brže obavljanje zadataka koji vam mogu oduzimati vreme. Čak i ako ste povremeni korisnik, prečice kao što je Ctrl + C su veoma korisne. Postoji na desetine prečica na tastaturi u Windows-u, i niko nema vremena da ih sve nauči. Zato smo odlučili da zaokružimo neke od najboljih i najkorisnijih koje verovatno niste znali.

Windows + strelice

Promenite veličinu i minimizirajte aplikacije

Snap assist i Snap layouts su neke od najboljih funkcija u Windows 11 (i 10), a dok korišćenje miša može definitivno funkcionisati (i omogućava vam lakše menjanje veličine aplikacija), korišćenje tastature je sjajan način da brzo promenite veličinu aplikacija i postavite ih na željenu poziciju. Pritiskom na Windows taster sa strelicama u stranu, možete postaviti aplikaciju na bilo koju stranu ekrana, ili pritisnuti strelicu nagore da bi aplikacija zauzela ceo ekran. Možete čak i postaviti aplikacije u četvrtine pritiskom na jednu strelicu, a zatim drugu dok držite Windows taster. Takođe možete minimizirati aplikaciju korišćenjem Windows + strelica nadole. Ovo je samo još jedan način za menjanje veličine i upravljanje vašim prozorima, i prilično koristan.

Ctrl + Shift + Esc

Brz pristup Task Manager-u

Task Manager je nešto što smo svi morali koristiti u nekom trenutku (ko nije imao zamrznutu aplikaciju koju je morao prisilno zatvoriti?). Ali da li ste znali da ga možete pokrenuti još brže sa prečicom na tastaturi? Samo pritisnite Ctrl + Shift + Esc na tastaturi i bićete tamo odmah. Verovatno ste znali kako da dođete do njega koristeći Ctrl + Alt + Delete, ali ovo je mnogo brže.

Windows + Shift + S

Napravite snimak ekrana sa Snipping Tool-om

Snipping Tool u Windows 11, ili Snip & Sketch u Windows 10, je jedan od najboljih alata dostupnih u najnovijim operativnim sistemima Microsoft-a. To je jednostavan način za pravljenje snimaka dela ili celog ekrana, ili određenog prozora, sa mogućnostima za beleške. U Windows 11, posebno, stalno dobija nove funkcije, uključujući podršku za video snimanje. Možda nikada niste posebno otvarali ovaj alat, ali prečica Windows + Shift + S čini ga izuzetno lakim za pokretanje Snipping Tool-a kako biste uhvatili snimak ekrana ili video onoga što gledate. Ovo je neverovatno koristan alat, i jedini razlog zašto je ovako nisko je što je Microsoft preimenovao taster Print Screen da radi isto što i ova prečica u najnovijim verzijama Windows 11. Ako koristite Windows 10, ovo je i dalje spasilačka prečica.

Pročitajte i:  Tri saveta za brže pokretanje vašeg Windows računara

Ctrl + Shift + T

Ups, nisam želeo da zatvorim to

Verovatno već znate da možete otvoriti novi tab u browseru sa Ctrl + T, i možda znate da ih možete zatvoriti sa Ctrl + W. Ali da li ste znali da ako slučajno zatvorite tab, možete koristiti Ctrl + Shift + T da ponovo otvorite poslednji zatvoreni tab? Možete čak pritisnuti ovu prečicu više puta da ponovo otvorite sve tabove koje ste možda zatvorili. Ova prečica nije ekskluzivna za Windows računare, tako da koji god računar da imate, zapamtite je.

Windows + Print Screen

Napravite snimak ekrana, ali brže

Ova prečica može delovati slično kao Windows + Shift + S, ali postoje nekoliko ključnih razlika. Pre svega, ova prečica je dostupna i u ranijim verzijama Windows-a, tako da čak i u Windows 8 možete koristiti ovu kombinaciju za brzo pravljenje snimka ekrana. Pritisnite Windows + Print Screen i videćete brzi blesak na ekranu koji vas obaveštava da je snimak ekrana napravljen i sačuvan. Nema potrebe da birate područje koje će biti uhvaćeno ili da uređujete sliku naknadno, samo pritisnite tastere i ceo vaš ekran je uhvaćen u snimak ekrana. To je još brža alternativa korišćenju Snipping Tool-a.

Ctrl + Y

Pokušajmo ponovo

Još jedna prečica koja je prilično popularna je Ctrl + Z za poništavanje promena koje ste napravili u fajlu ili dokumentu. Ali ponekad možete pritisnuti te tastere jedan put previše, pa možda želite ponoviti radnju koju ste slučajno poništili. Tu dolazi Ctrl + Y, omogućavajući vam da ponovite prethodno poništenu radnju u većini Windows aplikacija. Ovo je još jedan veliki štediša vremena ako imate tendenciju da divljate po tastaturi. A kao dodatni savet, neke aplikacije (kao što je Photoshop) zapravo zamenjuju ovu prečicu sa Ctrl + Alt + Z.

Pročitajte i:  ASUS Vivobook S 15 Copilot+ PC: PC u ARM eri

Windows + P

Više ekrana? Nema problema

Korišćenje više ekrana sa vašim računarom može često izazvati glavobolje. Ponekad ekran koji želite da koristite može postati crn, ili ponekad ne želite da oba ekrana budu ista kako ne biste slučajno otkrili privatne informacije. Ali upravljanje više ekrana ne mora biti teško. Prečica Windows + P je najlakši način da brzo vidite i promenite režim prikaza kada koristite više ekrana. U ovom panelu možete izabrati da li želite koristiti samo primarni ili sekundarni ekran, duplirati sliku na oba ekrana, ili koristiti jedan kao proširenje drugog. Za detaljnije opcije i dalje će vam trebati aplikacija Settings, ali ako imate problema sa više ekrana, ovo je veoma važna prečica.

Windows + . (ili 😉

Emoji su laki za korišćenje

Koliko god da su emoji uobičajeni na našim pametnim telefonima, čini se da malo ljudi koristi ih na računaru. I to je razumljivo, jer verovatno niste znali da postoji brz način za korišćenje vaših omiljenih emojija (pa čak i kaomoji) na Windows 11 (i 10) koristeći prečicu na tastaturi. Tačno, pritiskom na Windows + . (tačka) na tastaturi, možete pokrenuti emoji panel u Windows-u kako biste dodali malo sjaja vašim porukama. Emojiji su pretraživi, i vaši najčešće korišćeni se nalaze na vrhu, baš kako biste očekivali. Dakle, sledeći put kada želite izraziti emociju u e-mailu ili poruci, znate najlakši način za to.

Windows + brojevi

Brzo pokrenite svoje aplikacije

Kačenje omiljenih aplikacija na taskbar je sjajan način da ih brzo pokrenete, posebno ako volite da držite desktop bez ikona. Ali da bi to bilo još brže, korišćenje prečica na tastaturi je pravi način. Ako pritisnete Windows taster zajedno sa brojem od 1 do 9, možete pokrenuti bilo koju aplikaciju na taskbaru, sa brojem koji predstavlja poziciju te aplikacije na taskbaru (isključujući Windows ikone kao što su Start meni i Task view). Prečica se može koristiti za pokretanje nove aplikacije ili prebacivanje na postojeću, ali možete izazvati pokretanje nove instance aplikacije pritiskom na taster Shift zajedno sa Windows i brojem po vašem izboru.

Pročitajte i:  Kako da obrišete Windows aplikacije

Windows + V

Istorija clipboard-a je spas

Na kraju, moramo da završimo sa jednom od najboljih funkcija u Windows 10 nadalje. Istorija clipboard-a omogućava Windows-u da pamti stavke koje ste prethodno kopirali, i pritiskom na Windows + V možete pristupiti svemu što je kopirano tokom trenutne sesije. Ne samo to, možete pinovati stavke kako bi bile sačuvane između sesija, tako da ako često kopirate isti deo teksta, ova prečica može vam uštedeti mnogo vremena. Uvek je frustrirajuće kada premeštate delove teksta ili slike između dokumenata, ali tipična metoda kopiranja i lepljenja može sačuvati samo jednu stavku u isto vreme i možete prepisati nešto što ste prethodno kopirali i potpuno zaboraviti na to. Ovo je toliko korisna prečica na Windows-u da svi treba da je znaju. I što je još bolje, ako koristite SwiftKey na Androidu, možete čak sinhronizovati clipboard sa Windows-om.

Savladajte vaš PC sa ovim prečicama

Postoji mnogo više prečica na tastaturi u Windows-u koje vam mogu uštedeti vreme i olakšati stvari, ali ovo su neke od apsolutno najboljih funkcija u Windows-u, koje se ponekad zanemaruju ako niste duboko u tehnološkom svetu. Možda ste već znali neke od njih, ali velike su šanse da ste naučili nešto novo ovde, i nadamo se da ćete uštedeti mnogo više vremena u budućnosti.

Izvor: Xda-developers

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *