BIZIT plus

4audio: Hi-Fi za štrebere

Umesto da birate između najjeftnijih kanti i relativno skupih sistema zvučnika, napravite iskorak u smeru Hi-Fi zvuka i isprobajte Yamaha mikro-liniju MCR-040Marko Herman

4audio-yamaha Kada razmišljate o zvuku koji vaš računar emituje, uglavnom to ne ide u smeru Hi-Fi kategorija. Najčešće se zadovoljavate bagatelnim parom zvučnika koje ste dobili uz konfiguraciju (ili su ugrađeni u laptop), pa tek kad ih dobrano izraubujete na red dolazi zamena nekim jeftinim kompletom sumnjivog kvaliteta.

Ako vodite više računa, u startu ste se ograničili na neke marke (Logitech, Genius…) i birali prema trenutnim mogućnostima i potrebama. A na tapetu su i stereo parovi i 2.1 kompleti i kompletni 5.1 (i veći) sistemi. Zvuk koji tako dobijate nije savršen ali je sasvim dobar za povremeno slušanje muzike, gledanje filmova, igranje… Nećete biti nezadovoljni ni kada napravite žurku: sve će treštati od snage koji vaš set ima.

Ali postoji i treća mogućnost. Umesto zvučnika namenjenih upotrebi uz računare, možete odabrati sistem koji i sam za sebe ima veliki broj funkcija, a kompjuterski zvuk mu postaje "samo" jedan od mogućnosti.

Crveni zvuk

Yamaha MCR-040 je takav sistem. Spada u osnovni nivo ponude japanske kompanije, i po ceni je na dnu ponude mikro-linija. Ali i taj donji segment Yamaha ponude, koji pravi Hi-Fi ljubitelji nikada neće počastiti tim epitetom, predstavlja veliki korak ispred najvećeg dela ponude računarskih audio sistema.

Sistem koji čine dva zvučnika i sam audio uređaj dolazi u relativno maloj kutiji. Model koji smo isprobali bio je većinom crvene boje, dok su tela zvučnika i detalji linije obojeni u crno, a moguće je odabrati jednu od još devet kolornih kombinacija. U kutiji stižu još i kablovi za povezivanje zvučnika, te FM antena i minijaturni daljinac. Iako nam ne bi smetao da je veći, bilo bi ga lakše držati i pritiskati sitne tastere, nakon nekoliko dana navikavanja koristi se kao i svaki drugi.

Daljinac je i primarni način kontrole ove mikro-linije. Na samom uređaju postoje tasteri za uključivanje, izbor izvora zvuka, pokretanje i prekid reprodukcije, te za otvaranje CD fioke. Tu je i kontrola jačine zvuka, te par konektora: džekovi za slušalice i eksterni izvor zvuka, te USB port. Sa zadnje strane se povezuju samo zvučnici i antena.

Audio kodeci

Bez povezivanja s računarom, Yamaha MCR-040 može da reprodukuje zvuk sa FM radio stanica (na raspolaganju je memorija od sasvim solidnih 30 lokacija), sa audio CD-ova, kao i sa diskova napunjenih muzikom u MP3 i WMA formatu (na žalost nema podrške za AAC, OGG i FLAC). Muzika u podržanim formatima može se puštati i preko USB porta, a na vrhu linije je ležište za iPod ili iPhone. Linijski ulaz (označen sa Portable) jedini je izbor za ostale uređaje. Tu možete povezati MP3 plejer ili računar, a tada će Yamaha reprodukovati ono što podržava uređaj koji koristite.

Kada pokrenete sistem i pustite omiljenu muziku, imaćete osećaj kao da ste sklonili zavesu. Umesto zamuljanog i često distorizranog zvuka koji "odlikuje" većinu računarskih zvučnika konačno ćete čuti praktično svaki ton, kao i tekstove pesama. Zvučnici su solidne konstrukcije i skoro punog frekvencijskog opsega; odsečeni su najniži tonovi jer zvuk kreće od 50 Hz, dok ljudsko uho čuje sve do 20 Hz. Ipak, veličina zvučnika i celog sistema ni u jednom treutku ne upućuje na to da očekujete kvalitetne basove, tako da je i ono što se čuje odličan rezultat.

Naravno da se za nešto manje od 250 evra ne može dobiti vrhunski Hi-Fi zvuk, ali i pored toga odličan odnos kvaliteta i cene MCR-040 čini odličnim izborom. Onima koji inače ne bi razmišljali o kvalitetnim audio brendovima, ovo je prava ulaznica u predvorje Hi-Fi sveta, a onima koji već imaju Hi-Fi sistem predstavlja odličan dodatak računaru uz koji Hi-Fi i onako ne ide.

4Audio

Facebook komentari: