4G mreža i prvo privatno spuštanje na Mesec

Mesec bi 2019. godine mogao da dobije ono čega još uvek nema u svim delovima planete Zemlje, a radi se o 4G internet mreži.

PCPress.rs Image

Uvođenje interneta na Mesec će, kako kažu, imati veći značaj, te neće ostati samo medijska senzacija. Naime, “Mission to the Moon”, u okviru koje će 4G mrežu obezbediti Vodafone, a u saradnji sa kompanijom Audi, planira prvo privatno spuštanje na površinu Meseca, a u misiji će učestvovati i SpaceX Falcon 9 raketa, sa koje će se glavna letelica misije uputiti ka Mesecu, što će, nadaju se stručnjaci, biti druga uspešna misija koja uključuje ovu raketu, a posle misije PAZ, koja bi internet trebalo da donese na najzabačenije delove planete Zemlje.

Učesnici misije ističu da je ovo prvi u nizu značajnih koraka za istraživanje solarnog sistema, te u izgradnji infrastrukture koja bi u budućnosti omogućila da čovečanstvo napusti Zemlju. Kada površina Meseca bude pokrivena 4G mrežom, naučnici će moći da šalju podatke, komuniciraju, te gledaju video sadržaje visoke rezolucije, a uz pomoć rovera kompanije Audi, te na taj način postave temelje za komunikaciju prilikom budućih misija na Mesec. Hardver za 4G mrežu koji će biti namenjen za ovu misiju, biće najlakši koji je ikada proizveden, te će i tehnologija biti efikasnija od analogne koja se koristila u prošlosti.

Pročitajte i:  NASA roveri za površinu Meseca

PCPress.rs Image

Mreža će snimke visoke rezolucije, kako kažu, moći da šalje natrag na Zemlju, te tako omogući prvi kvalitetni program sa površine Meseca. Misija je planirana za 2019. godinu, te bi raketa trebalo da bude lansirana iz Kennedy Space centra u Cape Kanaverale.

Izvor: Daily Dot

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,