500px više ne dopušta fotografije za slobodno korišćenje

Platforma 500px koja služi kako ljubiteljima tako i profesionalnim fotografima za postavljanje svojih radova, najavila je kako više neće dozvoliti postavljanje fotografija pod Creative Commons licencom.

Nedavno je objavljeno kako će platforma 500px koja broji oko 13 miliona članova iz 190 zemalja sveta, doneti dve promene. Korisnici više neće biti u mogućnosti da na 500px postavljaju fotografije pod Creative Commons licencom (koja pruža mogućnost drugim korisnicima da slobodno koriste i dele određenu fotografiju pod određenim uslovima kao što je pominjanje autora fotografije i upotreba u nekomercijalne svrhe). Drugi korisnici više neće moći ni da pretražuju postojeće fotografije koje su postavljene na 500px pod Creative Commons licencom i ne postoji nikakav plan koji će korisnicima omogućiti da sačuvaju svoje fotografije pod Creative Commons licencom, a takođe neće postojati ni neka druga licenca u CC stilu umesto ove.

Druga promena uključuje već sprovedeno zatvaranje 500px Marketplace-a, prostora gde su korisnici mogli da distribuiraju i prodaju svoje radove. Ove promene treba posmatrati u kontekstu brojnih promena kroz koje je kompanija ove godine prošla. U februaru je prešla u ruke Visual China Group-a, jedne od većih kineskih kompanija koja se specijalizovala za licenciranje fotografija, u maju objavila partnerstvo sa Getty Images-om, počev od 1. jula, dok je prošle nedelje kompanija imenovala novog CEO Aneta Filiciak, nekadašnjeg potpredsednika strateškog razvoja.

Pročitajte i:  NatGeo: Šta se krije iza sjajnih fotografija

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,