AI i sledeća generacija baterija

Litijum-jonske baterije su svuda oko nas, ali je očigledno da polako zastarevaju. Budućnost je pred vratima, a nova generacija baterija bi mogla da stigne brže nego što mislimo, budući da je AI umešao prste.

PCPress.rs Image

Čini se kao da se razvoj baterija u nekom trenutku zaustavio, budući da su litijum-jonske najčešće prvi izbor otkad su se prvi put pojavile u komercijalnoj prodaji daleke 1991. godine. Potraga za alternativnim rešenjima je spora, ali bi to uskoro moglo da se promeni.

Radi se o tome da su Microsoft i Pacific Northwest nacionalna laboratorija započeli potragu za novim materijalima za proizvodnju baterija. Proces je brži nego inače, a zbog toga što se koriste AI sistemi – tačnije Microsoft  platforma Azure Quantum Elements. Zahvaljujući njoj naučnici su uspeli da pronađu materijale u kojima ima manje litijuma. Broj kandidata prvobitno nije bio mali – na spisku je čak 32 miliona materijala koje je AI model prepoznao kao stabilne za proizvodnju baterija.

U obzir su uzimane razne osobine, najpre dostupnost i isplativost, te kapacitet za provođenje energije. Nakon prvog spiska nastao je i drugi, a od 32 miliona je izabrano 23. AI sistemu je za taj posao bilo potrebno samo 80 sati. Na kraju je uzet jedan od materijala, a naučnici su potom napravili i bateriju. Novi materijal je tek početak (više u videu), a brzina kojom se došlo do rezultata ilustruje kakav uticaj AI može da ima na budućnost baterija, ali i mnogih drugih oblasti.

Pročitajte i:  Pesma koju je napisao AI postala viralna

Budući da je potreba za litijumom danas velika, a rudarenje polako uništava planetu, novi, stabilniji materijal bi mogao da bude spas. Litijum-jonske baterije jesu funkcionalne, ali se sporo pune, imaju ograničeni kapacitet, a isporuka je komplikovana zbog dimenzija. Neke od ovih problema bi mogao da reši novi materijal, a moć AI sistema bi mogla da donese brze rezultate.

Ostaje nam da budemo strpljivi, ali ovi rezultati ukazuju na to da bi baterije s neverovatnim kapacitetom  mogle da stignu brže nego što mislimo. Trenutno smo fascinirani uređajima kao što je HyperX Cloud Alpha Wireless, budući da ima bateriju koja može da potraje i preko 100 sati, ali bi to mogla da bude sitnica u odnosu na baterije sledeće generacije.

Izvor: PC Gamer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,