Airbus prestaje sa proizvodnjom A380 – najvećeg putničkog aviona na svetu

Evropski proizvođač aviona Airbus stavio je tačku na proizvodnju svog superdžambo aviona A380 koji je ušao u službu pre samo 12 godina. Airbus je saopštio da će se 2021. godine izvršiti poslednje isporuke najvećeg svetskog putničkog aviona koji košta oko 25 milijardi dolara. Budućnost A380 je nekoliko godina bila pod znakom pitanja, jer su se narudžbine smanjivale.

PCPress.rs Image

U saopštenju objavljenom juče 14. februara, Airbus je izjavio da je „bolna“ odluka o okončanju proizvodnje doneta nakon što je, najveći klijent A380, kompanija Emirates smanjila svoju najnoviju narudžbinu. Avio-kompanija iz Dubaija smanjuje ukupnu flotu A380 aviona sa 162 na 123. A380 se suočio sa žestokom konkurencijom manjih, efikasnijih aviona i nikada nije ostvario profit.

Kompanija Emirates je saopštila da će u naredne dve godine preuzeti 14 dodatnih A380 aviona, ali je takođe naručila i 70 manjih, A330 i A350 modela Airbus. „Kompanija Emirates je bila veliki pristalica A380 od samog početka“, rekao je šef avio-kompanije Sheikh Ahmed bin Saeed al-Maktoum. „Iako smo razočarani što se moramo odreći naše narudžbe, i tužni što program ne može da se održi, prihvatamo da je to realnost situacije“, dodao je on.

Smanjenje narudžbine značilo je da održavanje proizvodnje nije moguće, izjavio je izvršni direktor Airbus-a, Tom Enders, koji bi trebalo da u aprilu da odstupi sa pozicije. „Nema osnova za održavanje proizvodnje, uprkos svim našim prodajnim naporima sa drugim avio-kompanijama u poslednjih nekoliko godina“, rekao je on.

Kompanija Airbus je prihvatila račun od 463 miliona evra za troškove zatvaranja, ali se može očekivati da se odustane od otplate državnih kredita kako bi se ublažio udarac. Vazduhoplovni gigant je saopštio da je finansijski uticaj odluke „u velikoj meri ugrađen“ u rezultate kompanije za 2018. godinu, koji su pokazali neto dobit za 2018. godinu od 3 milijarde evra, što je skoro 30% više nego prethodne godine. Airbus je rekao da će ove godine isporučiti između 880 i 890 novih komercijalnih aviona.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,