Aivia za igrače

Linija igračkih periferija Gigabyte Aivia upravo je postala bogatija za nekoliko pametno dizajniranih gadžeta.

PCPress.rs ImageAivia Osmium je tastatura namenjena igračima, nazvana po najgušćem prirodnom elementu, sugerišući da novi proizvod karakteriše čvrstina, ali i poprilična masa. Mehanički tasteri na pritisak ne pružaju veliki otpor, a hod je vrlo ujednačen sve do krajnjeg položaja. Do aktivacije tastera dolazi već posle pređena dva milimetra, dok je celokupan hod dobro odmerena četiri milimetra. Tasteri imaju pozadinsko osvetljenje, koje se podešava točkićem smeštenim u gornjem delu, odmah pored točkića za upravljanje zvukom. S leve strane ovog kontrolnog dela smešteno je pet makrotastera, neizostavni deo svake igračke periferije. Svakom od njih se pomoću drajvera može dodeliti odgovarajuća funkcija, a može se i snimiti pet profila ako istovremeno igrate više igara. Igranje, ali i dugotrajnije kucanje znatno olakšava oslonac za dlanove koji se može jednostavno skinuti, ali su nam zasmetale njegove dimenzije koje čine tastaturu prevelikom.PCPress.rs Image

Korisnike će sigurno obradovati priključci za slušalice i mikrofon, kao i dodatna USB 3.0 utičnica koja zahteva direktno povezivanje sa odgovarajućim priključkom na matičnoj ploči. Zbog toga je kabl za povezivanje tastature, zaštićen pletenim omotačem, prilično glomazan i završava se s dva pozlaćena USB priključka (2.0 i 3.0) i dve, takođe pozlaćene, stereo‑bananice za audio‑komponente. I pored velike mase i dimenzija, tastatura Osmium je vrlo stabilna na ravnoj podlozi, za šta su zaslužne odlične gumene nožice podesive visine.

Gigabyte Aivia Osmium

Tip tastera: mehanički

Radni vek tastera: 50 miliona pritisaka

Hod tastera: 4 mm

Hod do aktivacije tastera: 2 mm

Interfejs: USB 2.0

Dimenzije: 454*257*45 mm

Masa: 1500 g

Dužina kabla: 2 m

Cena: 115 evra

Kontakt: www.gigabyte.rs

Aivia Krypton je igrački miš sa izmenjivom šasijom, što je termin koji proizvođač upotrebljava kako bi označio donju površinu na kojoj se nalaze nožice. Ukoliko ste se zapitali zašto bi neko poželeo da menja donji deo miša, odgovor leži u pomenutim nožicama koje Gigabyte nudi u dve verzije. Prva je standardna teflonska koju je proizvođač okarakterisao kao pogodnu za precizne pokrete i apsolutnu kontrolu, dok je druga keramička i omogućava lake i brze pokrete. Pomenimo i laserski senzor maksimalne rezolucije 8200 DPI, koja se može u letu podešavati pomoću tastera smeštenog iza točkića. Balans i masa miša se takođe mogu podešavati, i to pomoću tegića mase 1,8 ili 5,3 g koji se mogu rasporediti na deset pozicija unutar tela, a isporučuju se kao deo propratnog pakovanja.PCPress.rs Image

Kada je ergonomija u pitanju, Gigabyte se pobrinuo da miš ne klizi iz ruke, tako što je dodirnu površinu presvukao gumiranom plastikom. To ipak nije dovoljno da zadovolji sve kriterijume dizajna, jer je Krypton za prosečnu šaku prevelik – samo će korisnici s većim šakama biti zadovoljni. Mogu ga koristiti i dešnjaci i levoruki igrači, a odgovarajući skup dodatnih tastera aktivira se istovremenim pritiskom oba tastera za promenu profila u trajanju od tri sekunde.

Gigabyte Aivia Krypton

Interfejs: USB

Tip senzora: laser

Rezolucija senzora: 8200 dpi

Količina ugrađene memorije: 32 KB

Dužina kabla: 1,8 m

Masa: od 110 do 149 g

Cena: 62 evra

Kontakt: www.gigabyte.rs

Uz kvalitetnog miša ide i odgovarajuća podloga, pa je Gigabyte predstavio Krypton Mat. Podloga je razvijana uporedo s mišem Aivia Krypton i omogućava korišćenje obe strane. Jedna, presvučena tekstilom, namenjena je preciznom upravljanju, dok je druga izrađena od PVC premaza i omogućava brze pokrete tokom virtuelne borbe. Stabilnost podlozi pruža gumeni okvir koji pokriva tri od četiri strane. U žaru borbe se često događalo da dođemo mišem do ivice i rukom zakačimo gumu, što nije prijatno iskustvo – Gigabyte je ipak morao na neki drugi način da osigura stabilnost. Površi po kojima klizi miš su dobro dizajnirane i uspešno ispunjavaju svoje zadatke.

Gigabyte Krypton Mat

Dimenzije: 425*287*6 mm

Tip: dvostrana

Cena: 28 evra

Kontakt: www.gigabyte.rs

PCPress.rs Image

Gigabyte je novim članovima porodice Aivia pokazao da može da ponudi kvalitetna rešenja naprednog dizajna, pa i inovativnih karakteristika. Sigurni smo da će i domaći igrači prepoznati sve prednosti koje nudi miš Krypton i tastatura Osmium.

Novak Jovanović

(Objavljeno u PC#191)

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,