ERP 2024

NASA: Neverovatan video sa Jupiterovog meseca

NASA je nedavno objavila video na kojem se vidi umetnički prikaz toga kako bi moglo da izgleda jezero lave na Jupiterovom mesecu Io.

PCPress.rs Image

Video dakle nije pravi snimak „paklenog“ jezera, već su za njega odgovorni eksperti iz Jet Propulsion Lab. Kreatori kažu da se ipak radi o lepom renderu koji pokazuje šta bi video neko ko bi mogao da izdrži temperature na obali magmatskog jezera Loki Patera koje je prošarano ostrvima.

Io kruži oko Jupitera na udaljenosti od preko 349 hiljada kilometara (naš Mesec je od Zemlje udaljen 384.400 kilometara). Novi video je napravljen na osnovu podataka koje je prikupila letelica Juno, koja je u decembru 2023. i u februaru 2024. godine proletela blizu ovog nebeskog tela. Tom prilikom je „uhvatila“ nekoliko njegovih vulkana u akciji.

Juno je snimio i 200 kilometara dugačko jezero Loki Patera. Već dugo privlači pažnju astronoma zbog izuzetno reflektivne površine, pa se pretpostavlja da je glatka poput stakla. Među snimcima je i planina Steeple, pa su u agenciji NASA napravili I video koji pokazuje kako ona izgleda.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

Cilj ovih videa je da rasvetli detalje o možda najmisterioznijem nebeskom telu u solarnom sistemu i odgovori na pitanje kako je nastao Jupiter. Letelica Juno će nastaviti s prikupljanjem podataka, pa je planirano da 12. maja 61. put proleti pored ove planete i napravi još dramatičnih snimaka.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *