ERP 2024

Akcije Dell-a padaju zbog veštačke inteligenicje

Dell je prognozirao profit za tekući kvartal ispod tržišnih procena. Kompanija je nagovestila da će veći troškovi za izgradnju servera koji zadovoljavaju teške AI radna opterećenja umanjiti godišnju maržu. To je dovelo do pada njegovih akcija za više od 17 odsto.

PCPress.rs Image

Kompanija sa sedištem u Round Rock-u, Teksas, očekuje da će prilagođena bruto marža opasti za oko 150 baznih poena u fiskalnoj 2025. godini. Kompanija očekuje prilagođeni profit po akciji od 1,65 dolara, plus ili minus 10 centi, u tekućem kvartalu. Procene analitičara su oko 1,84 dolara.

“Uz inflacione ulazne troškove, konkurentno okruženje i veći udeo AI optimizovanih servera, očekujemo da će naša bruto marža opasti,” navela je finansijska direktorka Yvonne McGill.

Porast potražnje za visokoperformantnim računarstvom i velikim centrima podataka za podršku rastućoj upotrebi generativne AI podstakao je investicije u proizvode sposobne za AI. Time je pokrenuta potražnja za serverima koje nude kompanije, uključujući Dell. “Njihov pad marže odražava konkurentno cenovno okruženje. Tržište se još nije potpuno oporavilo. Dell-ovi konkurenti pokušavaju da zauzmu deo u ovom tesnom tržištu,” navela je Mikako Kitagawa.

Pročitajte i:  Oracle dostiže rekordnu visinu rasta zbog potražnje za veštačkom inteligencijom

Isporuke AI optimizovanih servera su se više nego udvostručile na 1,7 milijardi dolara. Dok je zaostatak porastao za više od 30 odsto na 3,8 milijardi dolara, rekao je operativni direktor Jeff Clarke.

Dell je nedavno predstavio niz računara sa AI podrškom koje pokreću Qualcomm procesori. Kompanija je navela da će novi server, koji podržava najnovije čipove Nvidia-e, biti dostupan od druge polovine 2024. godine.

Akcije Dell-a su se više nego udvostručile ove godine i dostigle su rekordno visoku vrednost ranije ove nedelje.

Kompanija je povećala prognozu prihoda za fiskalnu 2025. godinu

Prognozira se prihod za drugi kvartal između 23,5 milijardi i 24,5 milijardi dolara, u poređenju sa prosečnom procenom od 23,21 milijarde dolara.

Kompanija je takođe povećala prognozu prihoda za fiskalnu 2025. godinu na između 93,5 milijardi i 97,5 milijardi dolara. Prethodna prognoza je bila od 91 milijarde do 95 milijardi dolara.

Prihod za prvi kvartal, koji je završen 3. maja, porastao je za 6 odsto na 22,24 milijarde dolara, prekidajući niz od šest kvartala opadanja. Prilagođeni profit je uglavnom bio u skladu sa procenama analitičara.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Prihod kompanije za sektor rešenja za infrastrukturu – koja uključuje skladištenje, softver i serverske ponude – porastao je za 22 odsto na 9,23 milijarde dolara, dok je prihod grupe rešenja za klijente koja obuhvata računare, bio ravan.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *