Alarm ili video monitoring – šta je bolje?

clip_image001

Svrha upotrebe alarma je sprečavanje krađa ili oštećivanja imovine  – zapravo – hvatanje prekršioca na delu. Ali može li samo alarmni sistem  uraditi to?

Primer: Petak je popodne i vlasnik radnje je zatvorio radnju i aktivirao alarmni sistem i prepustio nadgledanje svog objekta firmi koja vrši alarmni monitoring. U 3h ujutru  kontrolna soba prima alarm sa te lokacije. U tom trenutku, operater nije siguran da li alarm lažan ili ne. Na monitoru operatera izlistava se niz instrukcija, uključujući i brojeve telefona koje treba da se pozovu.  On poziva prvi broj telefona sa liste prioriteta – niko se ne javlja! Poziva drugi broj – niko se ne javlja ! Treći broj  – niko se ne javlja!!! Operater zatim šalje patrolu da izvidi situaciju  ali nakon 5 -10 minuta. U 98% slučajeva se radi o lažnoj uzbuni  I zato je slanje patrole poslednje rešenje jer je  svaki zlazak patrole na teren dodatni trošak za korisnika.

Na osnovu ovog primera možemo zaključiti da alarmni signal  ne možemo tretirati  kao pouzdani signal uzbune ako ne postoji i vizuelni pregled situacije.

Video monitoring je daleko superiorniji od  alarmnog  jer kada operater primi alarm, on  može da vidi šta se dešava na lokaciji i odmah da reaguje. Naravno, kao preduslov je da su u objektu instalirane kamere. Vreme reakcije na događaj je najbitni faktor za sprečavanje krađe ili oštećivanja objekta. Ali i klasični video monitoring ima svojh mana.  Npr. prilikom aktiviranja alarma, operater nije u mogućnosti da odmah pogleda situaciju sa svog računara nego mora da ide do monitoring centra da pogleda šta se deštava pa da se vrati za svoj računar da nastavi realizaciju alarm procedure, što naravno iziskuje određno vreme. 
Jedno od preporučenih rešenja za prevazilaženje ovakvih problema je upotreba Mobotix kamera:clip_image001[4]

Mobotix kamere dolaze sa već integrisanim kompletnim alarmnim menadžmentom koji obaveštava korisnika ili kontrolni centar o detektovanim događajima. Nezavisno od snimanja, nedeljna kontrola vremena i različite grupe događaja mogu biti odabrane kao alarmne poruke. Kamera može biti podešena na takav način da dok svi događaju mogu pokrenuti snimanje, samo određeni mogu aktivirati alarm. Sva podešavanja mogu lako da se definišu putem profila, pružajući korisniku mogućnost da vrlo brzo promeni način reagovanja na alarm.

Izvor: Vucomm

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,