BIZIT plus

Alcatel: Malver kao deo instalacije

Aplikacija za vremensku prognozu, koja se nalazi u sklopu instaliranih dodataka kod nekih Alcatel telefona, sadrži malver koji korisnike pretplaćuje na određene usluge bez njihovog znanja.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o aplikaciji “Weather Forecast-World Weather Accurate Radar“, za koju je odgovorna TLC Corporation – kineska kompanija u čijem su vlasništvu Alcatel, BlackBerry i Palm brendovi. Aplikacija je prvobitno bila namenjena samo Alcatel korisnicima, da bi se u nekom trenutku našla i u okviru Play Store-a, te postala dostupna svim Android korisnicima koji su je do sada preuzeli više od deset miliona puta.

Još uvek nije jasno kako je malver postao deo aplikacije, a problem je detektovan kada se došlo do zaključka da aplikacija prikuplja korisničke podatke, te ih šalje na određeni server u Kini. I to nije sve – pokazalo se da je aplikacija odgovorna i za registrovanje korisnika za usluge na koje prethodno nisu pristali, poput prelaska na premijum brojeve telefona, za koje su određene usluge značajno skuplje.

PCPress.rs Image

Kao najviše ugroženi ističu se Pixi 4 i A3 Max, a kompanija još uvek nema potpuni uvid u stanje na globalnom tržištu, tako da je moguće da su i neki drugi modeli kompromitovani.

Pročitajte i:  Malver se širi preko lažnih oglasa za posao

Izvor: ZD Net

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,