PC Press Hosting 2020

Alexa prepoznaje znakovni govor

Čini se da će glasovni asistenti biti važan deo tehnološke budućnosti, pa je upravo zbog toga važno da razumeju svaki aspekt komunikacije, te da u tom procesu ne isključe ni jednu grupu.

Upravo to je motivisalo softver developera Abhisheka Singha da kreira mod koji Amazon-ovoj Alexa-i omogućava da razume neke jednostavne komande na znakovnom jeziku, a nakon što se Amazon Echo poveže sa laptop uređajem sa web kamerom, što omogućava da se pokreti prevedu u tekst i govor. Na povezanom laptopu je i sistem za mašinsko učenje čiji je zadatak da utiče na poboljšanje ove opcije u budućnosti. Tako je ovaj projekat inspirisan sve većom implementacijom digitalnih asistenata u svakodnevne živote korisnika, budući da će ovi postati nezaobilazni element u interakciji sa pametnim kućama, te svim drugim aspektima života.

Pomenuti mod kreiran je uz pomoć Google-ovog TensorFlow softvera, a naročito TensorFlow.js, koji korisnicima omogućava da kodiraju aplikacije mašinskog učenja u JavaScript-u. Projekat je još uvek u početnoj fazi, pa sistem može da tumači samo osnovne znakove, a očekuje se da u budućnosti napreduje, te korisnike koji nemaju moć govora dovede u istu ravan sa onima koji je imaju.

Pročitajte i:  Huawei muzički streaming servis stiže u Evropu

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Vertiv

Tagovi: , , , , , , , , ,