Alexa prepoznaje znakovni govor

Čini se da će glasovni asistenti biti važan deo tehnološke budućnosti, pa je upravo zbog toga važno da razumeju svaki aspekt komunikacije, te da u tom procesu ne isključe ni jednu grupu.

Upravo to je motivisalo softver developera Abhisheka Singha da kreira mod koji Amazon-ovoj Alexa-i omogućava da razume neke jednostavne komande na znakovnom jeziku, a nakon što se Amazon Echo poveže sa laptop uređajem sa web kamerom, što omogućava da se pokreti prevedu u tekst i govor. Na povezanom laptopu je i sistem za mašinsko učenje čiji je zadatak da utiče na poboljšanje ove opcije u budućnosti. Tako je ovaj projekat inspirisan sve većom implementacijom digitalnih asistenata u svakodnevne živote korisnika, budući da će ovi postati nezaobilazni element u interakciji sa pametnim kućama, te svim drugim aspektima života.

Pomenuti mod kreiran je uz pomoć Google-ovog TensorFlow softvera, a naročito TensorFlow.js, koji korisnicima omogućava da kodiraju aplikacije mašinskog učenja u JavaScript-u. Projekat je još uvek u početnoj fazi, pa sistem može da tumači samo osnovne znakove, a očekuje se da u budućnosti napreduje, te korisnike koji nemaju moć govora dovede u istu ravan sa onima koji je imaju.

Pročitajte i:  Google je predstavio deljenje lozinki za porodice

Izvor: The Verge

Facebook komentari: