BIZIT plus

EU kaznila Philips, Asus, Pioneer i Denon&Marantz sa 111,2 miliona evra

Holandska grupa Philips (PHG.AS) i tri druge elektronske kompanije su ovog utorka, 24. jula, novčano kažnjene sa 111,2 miliona evra od strane regulatornih organa EU zbog nametanja fiksnih ili minimalnih cena za njihove online proizvode.

Presudi protiv Philips, Asus (2347.TW), Pioneer (6773.T) i Denon&Marantz prethodila je istraga Evropske komisije, u trajanju od 17 meseci, zbog njihove prakse  dogovoranja u online trgovini, kao što su dogovorene cena u zavisnosti od lokacije potrošača i njihove nacionalnosti.

Istraga, koja je počela početkom februara prošle godine, bila je jedna od tri koje su obuhvatale ukupno 15 kompanije iz oblasti potrošačke elektronike, video igara i hotelskog sektora. Za ove četiri kompanije utvrđeno je da su ograničavale maloprodajne kompanije da samostalno određuju svoje cene za proizvode poput kuhinjskih aparata, notebook računara i hi-fi proizvoda, i da su insistirali na fiksnim i minimalnim preprodajnim cenama.

EU je utvrdila da je kompanija Pioneer pokušala da ograniči i sposobnost maloprodavaca da prodaju u inostranstvu. Prema navodima Evropske komisije, Pioneer je ovu nezakonitu praksu primenio u 12 zemalja EU, uključujući Francusku, Nemačku, Holandiju i Britaniju, dok su druge kompanije to činile u jednoj ili dve zemlje. „Kao rezultat akcija ovih kompanija, milioni evropskih potrošača su se suočili sa višim cenama kuhinjskih uređaja, notebook računara, slušalica i mnogih drugih proizvoda“, rekla je Margaret Vestager, evropski komesar za konkurenciju.

Pročitajte i:  Kako očistiti Google Play Store keš i podatke 

Asus je kažnjen sa 63,5 miliona evra, Philips sa 29,8 miliona evra, Pioneer sa 10,2 miliona eura i Denon&Marantz sa 7.7 miliona evra. Sve kompanije su sarađivale i priznale svoju krivicu u zamenu za smanjenje svojih kazni u iznosu od 40-50%. Ovaj potez Vestageove je usledio nedelju nakon rekordne kazne Google-a sa 4,34 biliona evra. Poslednje novčane kazne evropskih i azijskih kompanija mogle bi da ojačaju poziciju predsednika Evropske komisije, Jean-Claude Juncker-a, prilikom njegovog susreta danas, 25. jula, sa američkim predsednikom, Donaldom Trampom. Tramp se prethodno žalio na nepravedan tretman američkih kompanija u EU.

Vestager je rekla da odluka za Google nije bila političke prirode i da ukoliko je Google imao nekih primedbi, Komisija bi išla na sud. “Neophodne su promene u Google-ovoj praksi, koje mogu da daju sanše i drugim kompanijama, uključujući i američka preduzeća“, navela je evropski komesar za konkurenciju.

Druga istraga Evropske Unije, koja se odnosi na video igre, targetirala je Valve Corp, proizvođača platforme za distribuciju softvera, Steam i 5 proizvođača igara Bandai Namco (7832.T), Capcom (9697.T), Focus Home, Koch Media  i ZeniMax, koji su optuženi za sprečavanje naručivanja zbog lokacije potrošača ili zemlje rezidenta. Treća istraga je bila bazirana na tour operaterima Kuoni, REWE REGRP.UL, Thomas Cook, TUI i grupi hotela, Melia.

Pročitajte i:  Google plaća 350 miliona dolara za rešavanje tužbe akcionara

Izvor: Reuters

Facebook komentari: