Alexa stiže u Jaguar i Land Rover vozila

Jaguar Land Rover je ove nedelje najavio ažuriranje softvera koje nudi Alexa integraciju za novije modele vozila, prema izveštaju Bloomberg-a.

PCPress.rs Image

Softver mora da bude ažuriran i aktiviran

Ažuriranje je dostupno za preko 200.000 Jaguar i Land Rover vozila opremljenih kompanijskim Pivi Pro 3.0 ili novijim sistemom za informisanje i zabavu, ažuriranjem putem bežične mreže.

Ovo ažuriranje dolazi nakon napora Amazona početkom prošle godine da otvori neke od Alexa-inih AI kako bi se omogućilo proizvođačima automobila da ga bolje integrišu u svoja vozila.

Alexa u Jaguarima i Land Roverima će biti upotrebljiv bez potrebe za pametnim telefonom i moći će da pomogne vozačima bez upotrebe ruku puštaju muziku i podešavaju navigaciju. Možete uključiti klimu i zaključati/otključati vozilo koristeći nove daljinske veštine sa Alexa-om iz svog doma.

Mnogi proizvođači i dalje zahtevaju od kupaca da svoja vozila odvezu u prodajni salon radi ažuriranja softvera, ali Jaguar Land Rover se pridružio nekolicini koji mogu da ih isporuče online.

Iako Jaguar Land Rover kaže da Alexa dolazi kao besplatno ažuriranje softvera OTA, postoje neka upozorenja. Zahteva se plaćenena pretplata za povezivanje, kompatibilan konfiguracioni paket, a neki automobili će možda morati da posete predstavništvo u svakom slučaju.

Pročitajte i:  Jaguar Land Rover koristi Čeri platformu

U izveštaju kompanije je navedeno:

“Potrebna je pretplata od 12 meseci. Dostupno je samo na povezanim tržištima. Online paket za S specifikacijske pakete i pakete iznad. Vozilo mora imati Pivi Pro infotainment sistem i važeću pretplatu na online paket, a softver mora biti ažuriran na OS3.0 ili noviji da bi se omogućio Alexa.”

Postojeća vozila mogu zahtevati višestruka ažuriranja da bi došla do OS3.0, a za neke vlasnike to može zahtevati posetu prodavca. Softver vozila mora biti ažuriran i „aktiviran“ da bi se omogućio Alexa. Korisnik mora imati važeći Amazon nalog.

Aktiviranje Alexa-e će zahtevati skeniranje QR koda na ekranu koji povezuje sistem aplikacije Jaguar Land Rover InControl sa vašim Amazon nalogom.

Šef Alexa-e Automotive International Christian Mentz naglasio je važnost bliske saradnje sa Jaguar Land Roverom:

“Kupci širom sveta komuniciraju sa Alexa-om milijarde puta svake nedelje, čineći život lakšim, produktivnijim i zabavnijim. Uzbuđeni smo što možemo da pružimo isto divno, praktično iskustvo kupcima Jaguara i Land Rovera. Alexa uvek postaje pametniji, nove funkcije i mogućnosti će se vremenom dodavati i automatski isporučivati vozilima.”

Pročitajte i:  Jaguar Land Rover koristi Čeri platformu

Sa Google Assistant-om na Android Automotive-u koji je dostupan za mnoga nova vozila Volvo-a i Polestar-a. Takođe i za GMC Hummer EV, Lucid Air. Konkurencija je već velika za Amazon u automobilskom prostoru.

Ranije je Alexa bio dostupan samo u nekim automobilima kao sekundarna glasovna opcija pored digitalnih pomoćnika. U nekim modelima BMW-a ili kao aplikacija u tabli koja se povezuje sa telefonom uz Sync u nekim Ford-ovima.

Partnerstva proizvođača, kao što je sa Jaguar Land Roverom, predstavljaju priliku za Amazon da bude ozbiljna konkurencija ostalim kompanijama.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,