BIZIT plus

Algoritmi za prepoznavanje ekstremističke propagande

Britanska vlada uložila je u projekat čiji je cilj bio kreiranje mašinskih algoritama koji bi detektovali video sadržaje koji šire ISIS propagandu.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o najnovijem koraku u sprečavanju širenja ekstremističke propagande na internetu, a pomenutu alatku kreirala je startap kompanija ASI Data Science, te je za razvijanje potrošeno 830 hiljada dolara. Nova opcija je pre svega je namenjena manjim video platformama, kao što su Vimeo i pCloud, a sa ciljem da im olakša proveravanje sadržaja. Velike kompanije, poput YouTube-a i Facebook-a, razvijaju sopstvene alatke koje imaju sličnu funkciju, te samim tim nisu zainteresovane za ovaj proizvod. Ako je verovati kreatorima, nova alatka može da prepozna 94% ISIS sadržaja, a sa preciznošću od 99,99%, dok 0,005% takvih sadržaja bude pogrešno ocenjeno, što znači da bi na platformi na koju se otpremi pet miliona video sadržaja dnevno, 250 bilo pogrešno prepoznato. Algoritmi bi trebalo da identifikuju sadržaje na osnovu vizuelnih tačaka, poput logotipa, te metapodataka koji govore o tome sa koje je lokacije neki video otpremljen na platformu.

Pročitajte i:  Facebook phishing prevara želi vaše informacije za prijavljivanje 

PCPress.rs Image

Ističe se da je osnovna svrha pomenutih video sadržaja da podstiču nasilje, te regrutuju pojedince, kao i da šire strah, koji se iz online dimenzije često preliva i u fizički svet, te da bi novi algoritmi trebalo da bar donekle eliminišu ove probleme.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: