BIZIT plus

Alibaba olakšava uzgoj svinja uz pomoć veštačke inteligencije

Koliko je odgoj svinja važan za istoriju i ekonomiju Kine, ukazuje i etimologija znaka koji se koristi za reč „kuća, dom“, a koji doslovno znači „kuća koja ima svinju“.

PCPress.rs Image

Osamdesetih godina prošlog veka odnos prema ovoj grani stočarstva je u Kini počeo da se menja, te je došlo do ubrzane modernizacije, budući da je moralo da se izađe u susret prohtevima novonastale srednje klase. Danas skoro polovina svetskih svinja – oko 700 miliona duša – živi i umire upravo u Kini, uglavnom na velikim farmama. Da bi lakše upravljali ovim svinjskim hordama modernog doba, farmeri se okreću i oruđu koje u stočarstvu do sada nije bilo poznato: veštačkoj inteligenciji.

Tako je početkom februara kineski tehnološki gigant Alibaba potpisao ugovor sa korporacijom Dekon Group koja je specijalizovana za uzgoj svinja, te kompanijom Tequ Group, koja posluje u okviru iste grane, a sa ciljem da razvije sistem za praćenje svinja koji bi funkcionisao uz pomoć veštačke inteligencije. Ugovor vredi desetine miliona dolara, a projekat bi u početku trebalo da radi na tome da se bežični sistem za praćenje (RFID) zameni uređajima koji bi se zasnivali na vizuelizaciji životinja koje se prate – takozvanoj tehnologiji mašinskog nadgledanja (machine vision).

Pročitajte i:  Roboti mogu da uče kao ljudi zahvaljujući OpenAI spinoff-u

PCPress.rs Image

RFID čipovi su efikasni, ali su skupi, te oduzimaju puno vremena, budući da moraju da se dodele svakoj svinji, koja se potom prati, a što je problem kada na farmi ima više miliona životinja. Rešenje je nova tehnologija mašinskog nadgledanja, koja koristi kamere kojima se svinje prate, te identifikuju preko brojeva koji su im tetovirani na leđima. Novi sistem će tako moći da broji male i velike svinje, ali se Alibaba nada da bi tehnologija u budućnosti mogla da ponudi i neke preciznije metode analiziranja. Tako bi uz pomoć nove tehnologije, koja bi temperaturne vrednosti mogla da kombinuje sa podacima o kretanju životinja, moglo da se određuje zdravstveno stanje svake jedinke, te bi uz pomoć opcije za identifikovanje različitih načina oglašavanja moglo da se šalje obaveštenje farmeru kada je neka svinja u opasnosti.

Kina nije jedina zemlja koja se interesuje za ovu metodu, koja tehnologiju kombinuje sa farmerskim poslovima, te je svoje interesovanje izrazila i američka kompanija Cargill, koja je nedavno počela da koristi Face ID za krave, pa joj tehnološka dostignuća nisu nepoznanica. Čini se da su farmeri spremni na sve kako bi uspeli da prehrane rastući ljudsku populaciju, te ne zaziru ni od alatki budućnosti, zahvaljujući kojima bi čitava poljoprivreda mogla da postane automatizovana, te efikasnija.

Pročitajte i:  PC Press video: 50 miliona evra za ciklus treniranja ChatGPT3 | Prof. dr Stevan Milinković

Izvor: The Verge

Facebook komentari: