ePlaneta

Alphabet ulaže 70 milijardi dolara za otkup svojih akcija

Akcije Google-ove matične kompanije Alphabet pale su za više od 5 odsto nakon što je kompanija prijavila slabu zaradu u prvom kvartalu. Međutim kompanija je najavila otkup sopstvenih akcija u vrednosti od 70 milijardi dolara.

PCPress.rs Image

Usporen rasta prihoda

Alphabet je prijavio prihod u prvom kvartalu od 68 milijardi dolara i profit koji je bio nešto ispod očekivanja, zbog čega su akcije kompanije pale za otprilike 5 odsto. Iako je ukupan prihod porastao sa otprilike 55 milijardi dolara prošle godine, rastao je mnogo sporijim tempom. Ipak prihod je veći za 23 odsto u odnosu za isti period prošle godine.

Alphabet je doživeo podsticaj u svom osnovnom poslovanju oglašavanja na pretraživačkoj mreži jer su preduzeća trošila više na marketing zbog pandemije. Kompanija se sada bori sa usporavanjem rasta prihoda.

Dok je prihod od Google Cloud-a bio svetla tačka nešto iznad očekivanja od 5,8 milijardi dolara, prihodi od oglašavanja sa YouTube-a su pali su tokom kvartala. Znatno su ispod očekivanja od otprilike 6,9 milijardi dolara u poređenju sa očekivanimh 7,5 milijardi dolara.

Pročitajte i:  Google: Borba protiv deepfake pornografije

Upravni odbor Alphabeta je u međuvremenu odobrio otkup sopstvenih akcija od 70 milijardi dolara, što je značajno povećanje u odnosu na 50 milijardi dolara odobrenih prošle godine.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,