TrendMicro

Budući pametni kućni uređaji mogu biti bez ekrana i uklapati se u okolinu

Google istražuje mogućnost maskiranja interfejsa za kontrolu ambijentalnih računarskih uređaja tako što ih čini da se stapaju sa materijalima kao što su drvo i tkanina.

PCPress.rs Image

Uklapanje uređaja u postojeću estetiku

Svakodnevni materijali vaše kuće mogu zadržati i sakriti buduće pametne uređaje tako da se bolje uklapaju kada ih ne koristite. Ovo je bio san već neko vreme, pa čak možete pronaći projekte pametnih ogledala na YouTube-u, ali Google sada daje sve od sebe da ovu viziju oživi u velikim razmerama. Za sada Google AI blog ovo istražuje samo kao ideju i nema trenutne planove za tranziciju Nest ili Google proizvoda u ovom pravcu, ali je jasno da ako ovo uspe, konačno bismo mogli da se odmorimo od ekrana u tradicionalnom smislu. Zamislite da perete zube i proveravate vremenske prilike u svom odrazu ili gledate upaljeni “drveni” tajmer na mašini za pranje sudova da vidite koliko je vremena preostalo.

Tehnologija bi trebalo da se „makne s puta“ i da radi svoj posao u pozadini vašeg života, efektivno nestajući, a da nikada ne preuzme prednost na način na koji to telefoni rade, tako da je ovaj novi pravac osvežavajući. Ideje uključuju korišćenje akrilnih, PETG, drvenih furnira, ogledala i tekstilnih površina i prikazivanje fonta dovoljno vidljivog na njima. Da bi to uradio, Google koristi nešto što se zove passive-matrix OLEDs, koja se zasniva na jednostavnom dizajnu koji značajno smanjuje troškove i složenost. Nažalost, ovi ekrani obično koriste skanline renderovanje, što znači da imaju ograničenu osvetljenost i treperenje.

Pročitajte i:  Google dokumenti podržavaju emodžije između teksta

U suštini, vraćamo se u dobra stara vremena digitalnih satova za prikazivanje informacija, čak i ako su uređaji složeniji u svojoj funkcionalnosti. Tim koji stoji iza novih ideja, umesto toga predlaže pristup paralelnog prikazivanja, koji bi mogao da reši neke od ovih problema korišćenjem vizuelnih trikova. Na kraju, oni se nadaju da će ovaj novi pristup tehnologiji prikazivanja podstaći alternativne scenarije u kojima tehnologija može biti harmoničnija i bolje koegzistirati sa nama u našim okruženjima.

Izvor: Chromeunboxed

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,