Amazon se prilagođava pravilima Evropske unije

Amazon navodi da će svim prodavcima pružiti jednak tretman.

PCPress.rs Image

Amazon neće koristiti privatne podatke korisnika

Amazon preuzima značajne obaveze u pokušaju da izbegne kazne EU zbog navodne zloupotrebe podataka o prodavcima. Evropska komisija traži povratnu informaciju javnosti o predlozima Amazona koji teoretski daju prodavcima trećih strana veće šanse da se takmiče sa direktnom prodajom Amazona.

Kompanija se obavezala da će izbegavati korišćenje privatnih podataka prodavaca u situacijama kada postoji konkurencija sa drugim prodavnicama, bilo da su dobijeni putem automatizovanih alata ili pristupa zaposlenih.

Takođe, Amazon je obećao “nediskriminatorne” uslove za prodavce trećih strana, uključujući izbor usluga isporuku i logistiku. Navodno, Amazon neće koristiti podatke kako bi podstakao sopstvenu logistiku.

Zatim, Amazon obećava „jednak tretman“ za rangiranje prodavaca. Drugoplasirani prodavci takođe će imati veće šanse da privuku pažnju. Ponuda će biti dostupna za pregled iako se bitno razlikuje u pogledu cene ili isporuke.

Komentari na predloge ostaju otvoreni do 9. septembra. Kakve god uslove EU prihvati, oni će ostati na snazi pet godina uz nadzor poverenika koji podnosi izveštaj Komisiji. Novi predlozi bi pokrili ceo Evropski ekonomski prostor, iako promene ne bi važile za Italiju jer je ona već zahtevala promene u ponašanju Amazona.

Pročitajte i:  Novi iOS 17.4 omogućuje aplikacije trećih strana u EU

Kompanija i dalje smatra da je EU „nepravedno“ ciljala kompaniju pravnim koracima poput Zakona o digitalnim tržištima, ali da se „konstruktivno“ angažovala sa regulatorima da bi rešila probleme.

Amazon je zloupotrebljavao podatke korisnika

Amazon je ranije negirao navode iz aprila 2020.godine da je zloupotrebio podatke o prodavcima trećih strana za lansiranje konkurentskih proizvoda i rekao da je ta praksa protivna njegovoj politici. Međutim, istragom Pravosudnog komiteta, Predstavničkog doma Kongresa SAD, Amazon je navodno zadržavao dokumenata i opstruisao istragu. Amazon je ostao pri stavu da je ponudio “saradnju u dobroj nameri” sa regulatorima.

Ukoliko bi se Komisija složila sa predlozima, mogla bi da se okonča dugačka saga. Evropska komisija je otvorila antimonopolsku istragu u julu 2019.godine zbog zabrinutosti da je Amazon koristio osetljive informacije sa tržišta kako bi sebi dao nepravednu prednost. Zatim je u novembru 2020.godine ponudila preliminarni stav da se Amazon ne bi trebao oslanjati na poslovne podatke trgovaca da bi poboljšao svoju prodaju.

Amazon neće izbeći dalje probleme čak i sa uspešnim sporazum sa EU. Kompanija se još uvek suočava sa istragom SEC-a u SAD i predlogom zakona Senata koji treba da pomogne trećim stranama da prodaju preko platformi kao što je Amazon.

Pročitajte i:  EU kritikuje Metu zbog poslovnih modela

„Iako imamo ozbiljnu zabrinutost zbog toga što Zakon o digitalnim tržištima nepravedno cilja na Amazon i nekoliko drugih američkih kompanija i ne slažemo se sa nekoliko zaključaka koje je Evropska komisija donela, konstruktivno smo se angažovali sa Komisijom da odgovorimo na njihove zabrinutosti i očuvamo našu sposobnost da služimo evropskim kupcima i više od 185.000 evropskih malih i srednjih preduzeća koja prodaju preko naših prodavnica. Nijedna kompanija ne brine više o malim preduzećima niti je učinila više da ih podrži u poslednje dve decenije od Amazona,”, navodi kompanija.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,