AMD Bulldozer će podržavati tehnologiju Multi-Threading

amd_logoAMD je najavio novu procesorsku arhitekturu radnog imena Bulldozer, koja će podržavati tehnologiju multi-threading, za koju se očekuje da će biti slična Intel-ovom HyperThreading-u. U najavi nema mnogo detalja o ovoj tehnologiji, ali se ne pominje sličnost sa Intel-om, već sa Sun-ovom tehnologijom Simultaneous Multi-Threading (SMT), koja podržava četiri toka instrukcija po jezgru.
AMD do sada nije primenjivao tehnologije višestrukih tokova, ali sada smatra da je simultani multi-threading važan za buduće procesore. U suštini, Bulldozer će biti prva zaista nova AMD-ova arhitektura od 2003. godine, koja će osim multi-threading-a podržavati i set instrukcija SSE5.
Prve procesore za stone računare sa arhitekturom Bulldozer treba očekivati 2011. godine; imaće radno ime Orochi i proizvodiće se 32-nanometarskim procesom. Ovi procesori će imati više od četiri jezgra, više od 8 MB keša i podršku za DDR3 memoriju. Serverski procesori Valencia će imati šest ili osam jezgara, a Interlagos čak dvanaest do šesnaest jezgara.

Izvor: Hardspell

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Kako maksimizirati performanse vašeg računara bez nadogradnje hardvera