AMD planira da kupi AI startup, kako bi sustigao Nvidiju

U cilju da dostigne (i prestigne) rivala, AMD planira da investira veliki novac u softver neophodan za kompanijske napredne AI čipove. Tokom poslednje dekade, Nvidia je napravila značajnu prednost na polju AI čipova, upravo kroz softver koji je razvila, kao i kroz odgovarajući ekosistem za developere.

PCPress.rs Image

AMD razmatra više načina kako da poveća investicije u tom polju i razvije veliku kolekciju softvera koji će biti u stanju da opslužuju različite čipove kompanije. Predsednik kompanije, Victor Peng, naveo je da su se odlučili da to bude kroz interne investicije, ali i kroz eksterne akvizicije.

Nod.ai se uklapa u tu strategiju, jer razvija rešenja koja omogućavaju kompanijama da mnogo lakše prave AI modele prilagođene AMD čipovima. Ova kompanija ima veliki broj klijenata među kojima su i veliki data centri. AMD, za sada, nije objavio detalje dogovora, ali nezavisni izvori tvrde da je vrednost Nod.ai kompanije oko 36.5 miliona dolara.

Ranije tokom ove godine, AMD je kreirao AI grupu koja će se baviti tehnologijama dobijenim akvizicijom Nod.ai kompanije. Grupa se sastoji od oko 1.500 inženjera, uglavnom iz oblasti softvera, a AMD planira da taj tim proširi sa 300 novih inženjera do kraja ove godine, kao i sa dodatnih nekoliko stotina inženjera tokom 2024. godine. To ukazuje da AMD planira da agresivno nastupi na ovom tržištu, kao i da ima velike planove sa svojim „AI napadom“ na Nvidia-u.

Pročitajte i:  Kako maksimizirati performanse vašeg računara bez nadogradnje hardvera

Izvor: Reuters

Facebook komentari: