AMD Zen 5 CPU-ovi će biti dostupni tokom ove godine

Prošle nedelje, AMD je objavio finansijske rezultate za 2023. godinu, a u delu tom izveštaja razmatrao je i planove za budućnost. U njima je potvrđeno da će se tokom ove godine na tržištu pojaviti novi Epyc CPU-ovi zasnovani na Zen 5 arhitekturi. Takođe, najavljeno je i da će pre kraja godineZen 5 arhitektura biti dostupna i u proizvodima namenjenim consumer tržištu.

PCPress.rs Image

AMD CEO, Lisa Su, očekuje da će PC tržište biti u porastu, naročito tokom druge polovine ove godine, kao rezultat sve veće implementacije AI tehnologije. Prvi AI PC-jevi pojaviće se na tržištu tokom juna, a svoj zamah će ostvariti u drugom delu godine. AMD planira da u potpunosti iskoristi taj trend, prvenstveno zahvaljujući novoj Zen 5 arhitekturi, koja bi mogla da bude implementirana i u novim Ryzen procesorima.

Još uvek postoje neodgovorena pitanja o Zen 5 arhitekturi. Jedno od najvećih je da li će se oni proizvoditi u 4 nm ili 3 nm proizvodnom procesu. Prvi je izgledniji, jer predstavlja dovoljno razvijenu tehnologiju, koja je uz to i trenutno ekonomski isplativija za proizvodnju. Međutim, kompanija je oba proizvodna procesa uvrstila u svoj roadmap, pa još uvek nije izvesno šta će se pojaviti na tržištu. U svakom slučaju, očekuje se da Zen 5, u poređenju sa svojim prethodnikom, donese pristojan rast performansi, ali ne i značajnije promene u sveukupnoj arhitekturi, brzinama ili broju jezgara. Da li su ta očekivanja ispravna, znaćemo kada Zen 5 procesori budu dostupni na tržištu.

Pročitajte i:  Intel se približava rešenju, ali još uvek nema odgovor na problem sa Raptor Lake procesorima

Takođe, pitanje je hoće li Zen 5 arhitektura biti dostupna za desktop ili mobilne platforme, ili (najverovatnije) za obe. U jednom intervjuu, Lisa Su je pomenula Zen 5 mobile, koja je nazvala Strix Point – Zen 5 potpomognut Radeon grafikom i AI hardverom. Tada je navela da će prvi laptop računari sa ovim čipovima biti dostupni pre kraja godine.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari: