Francuska kažnjava Amazon sa 35 miliona dolara

Amazon je kažnjen zbog toga što je “zahtevao od zaposlenih da opravdaju svaki odmor ili prekid rada.”

PCPress.rs Image

Amazon je koristio podatke kako bi procenio rad zaposlenih

Francuska organizacija za zaštitu podataka, CNIL, kaznila je logističku podružnicu Amazon-a sa 32 miliona eura, odnosno 35 miliona dolara, zbog “preterano invazivnog” sistema nadzora zaposlenih. CNIL navodi da je sistem koji koristi Amazon France Logistique “merio prekide rada sa toliko tačnosti da je potencijalno zahtevao od zaposlenih da opravdaju svaki odmor ili prekid.”

Ovaj sistem je, naravno, bio nametnut radnicima, jer izgleda da uvek izvuku deblji kraj kada je reč o Amazonu. CNIL navodi da softver za nadzor prati neaktivnost zaposlenih putem obaveznog čitača barkoda koji se koristi za obradu porudžbina. Sistem prati vreme neaktivnosti kao i prekide u skeniranju. Kompanija je kritikovala zaposlene zbog perioda zastoja od svega jednog minuta. Francuska organizacija je presudila da je ovaj sistem nelegalan i pozvala se na Opštu uredbu o zaštiti podataka (GDPR) Evrope kao pravni osnov za odluku.

Pročitajte i:  Kanada uzima pet procenata od prihoda streaming platformi

U tom smislu, ovaj slučaj se ne klasifikuje kao radni slučaj, već kao slučaj obrade podataka u vezi sa preteranim nadzorom. “Kao što je implementiran, obrada se smatra preterano invazivnom”, navodi CNIL. Organizacija napominje da Amazon koristi ove podatke kako bi procenio rad zaposlenih svake nedelje. Organizacija je takođe primetila da je Amazon čuvao ove podatke za sve zaposlene i privremene radnike.

Amazon je najavio žalbu

Amazon je odgovorio sa dugim saopštenjem o ovom pitanju. Kompanija je navela da se “najoštrije ne slaže sa zaključcima CNIL-a, koji su faktički netačni i možda će uložiti žalbu na odluku.” Amazon je dalje naveo da nije jedina kompanija u logističkoj industriji koja koristi povezani sistem skladišta ovog tipa. Kompanija je istakla sistem kao balansiranje “opterećenja između timova i nastavljanje sa obradom porudžbina na siguran i efikasan način.” Kompanija je navela da će proširiti granicu svog sistema. Zapravo, kompanije će pružiti zaposlenima duži vremenski okvir pre nego što počne da šalje upozorenja.

Pročitajte i:  Amazon ulaže dodatnih 2,75 milijardi u Startup Anthropic

Amazon je najavio moguću žalbu. Takođe, na drugoj strani okeana, kompanija se takođe nalazi u problemima. Utvrđeno je da je Amazon odgovoran za više od polovine povreda radnika u skladištima u 2022. godini. Takođe, kompanija je više puta optužena za nepoštene radne prakse. Logistički sektor kompanije brzo menja zaposlene. Ta promena Amazon košta 8 milijardi dolara svake godine. Možda je kompaniji potreban neki vid korporativnog nadzornog sistema.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,