Američka sajber agencija optužuje ruske hakere za napad na vladine mejlove   

Agencija za kibernetičku sigurnost i infrastrukturu Sjedinjenih Američkih Država saopštila je da su ruski hakleri podržani od strane vlade koristili pristup Microsoft-ovom sistemu za elektronsku poštu kako bi ukrali prepisku između zvaničnika i tehnološkog giganta.

PCPress.rs Image

“Ponoćna mećava”

Agencija je upozorila da hakeri koriste autentifikacione detalje deljene putem elektronske pošte. Na taj način pokušavaju da provale u korisničke sisteme Microsoft-a, uključujući nekoliko nepoznatih vladinih agencija.

Upozorenje, da se vladine agencije ciljaju korišćenjem ukradenih Microsoft-ovih naloga sledi nakon što je kompanija objavila u martu da se i dalje bori sa napadačima, koje ona naziva “Ponoćna mećava”.

Ova objava, koja je uzbunila ceo kibernetički sektor, pratila je izveštaj Američkog odbora za procenu kibernetičke sigurnosti. Odbor je naveo da postoji odvojeni napad, koji se pripisuje Kini i da je bilo moguće sprečiti taj napad. On je okrivio kompaniju za propuste u kibernetičkoj sigurnosti i namerni nedostatak transparentnosti.

CISA je odbila da imenuje agencije koje bi mogle biti pogođene. Microsoft je naveo da “sarađuje sa svojim korisnicima kako bi im pomogao da istraže i ublaže situaciju. To uključuje saradnju sa CISA-om na hitnoj direktivi koja pruža smernice vladinim agencijama.”

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Ruska ambasada u Vašingtonu, koja je u prošlosti negirala umešanost u hakovanje, nije odgovorila na ove navode. CISA je upozorila da su hakeri možda napali i nevladine grupe.

“Druge organizacije takođe mogu biti pogođene iznošenjem Microsoft-ove korporativne elektronske pošte,” navela je CISA, ohrabrujući korisnike da kontaktiraju Microsoft za dalje detalje.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *