ERP 2024

Ruski hakeri napali američke laboratorije za nuklearna istraživanja

Nije sigurno da li su phishing napadi na naučnike bili uspešni.

PCPress.rs Image

Hakerska grupa Cold River

Prema izveštajima Reuters-a, ruski hakeri navodno su napali tri laboratorije za nuklearna istraživanja u SAD. Grupa pod nazivom Cold River sprovela je phishing kampanju protiv naučnika u nacionalnim laboratorijama Brookhaven, Argonne i Lavrence Livermore National Laboratories prošlog leta u pokušaju da dođe do lozinki.

Prema informacijama, napadi su se dogodili u avgustu i septembru. U isto vreme stručnjaci UN ušli su na ukrajinsku teritoriju pod ruskom kontrolom. Stručnjaci su želeli da pregledaju najveću evropsku atomsku elektranu i procene rizik od, razorne radijacijske katastrofe usred snažnog granatiranja.

Još uvek nije jasno da li su pokušaji krađe lozinki bili uspešni. Takođe, nejasno je  zašto su hakeri pokušavali da dobiju pristup laboratorijskim sistemima. Adam Meyers, viši potpredsednik obaveštajne službe u firmi za sajber bezbednost CrowdStrike, navodi je da je Cold River „uključen u direktnu podršku informativnim operacijama Kremlja“.

Prošle godine, grupa je hakovala mejlove od bivšeg šefa MI6, britanske spoljne obaveštajne službe. Takođe, navodi se da je Cold River ciljao na nevladine organizacije koje istražuju ratne zločine. Navodno, grupa je sprovela takvu kampanju otprilike u vreme kada je komisija UN saopštila da su ruske snage odgovorne za ratne zločine i kršenje ljudskih prava u prvim danima invazije Rusije na Ukrajinu.

Pročitajte i:  SAD će zahtevati da sva nova vozila imaju napredne sisteme automatskog kočenja do 2029.godine

Izvor: Engadget

Facebook komentari: