BIZIT plus

Android 9 Pie: Mobilni noviteti na dlanu

Naredna iteracija Google operativnog sistema za smartfone, nazvana Android 9 Pie, donosi nekoliko izmena, od kojih mnoge neće ostati “ispod haube”. Zapravo, čeka nas prilična promena, koja neće biti nametana po svaku cenu, ali mogla bi da se odrazi na način na koji koristimo telefon, posebno kada je reč o multitaskingu…

PCPress.rs Image

Navikli smo već da Google, baš kao i drugi korporativni giganti, sitne promene – barem iz perspektive nas korisnika – naziva revolucionarnim. Taj epitet svakako ne stoji za nekoliko prethodnih generacija Android-a – katkad je bilo upitno da li nove iteracije uopšte zaslužuju prelazak na viši broj. Google je ipak ostao dosledan svojim rešenjima, a ovog puta donosi neke značajne izmene koje možda neće totalno promeniti našu percepciju telefona, ali svakako imaju potencijal da utiču na naše iskustvo u svakodnevnom radu.

Pre svega, pomenućemo da smo probali novi Android na inženjerskom primerku Moto Z3 Play telefona, te stoga nije bilo nikakve poente da merimo performanse i pokrećemo benchmark programe, pošto telefon hardverski nije istovetan verziji koja je u prodaji, plus ima razna ograničenja. No, inostrane kolege su to radile i ispostavilo se da nema nikakvih naročitih promena po pitanju rezultata ili trajanja baterije. Dakle, ne očekujte bolje (ali ni gore) performanse, već obratite pažnju na korisnički interfejs.

iOS ili Meizu klon?

Najbitnija izmena sastoji se u tome da umesto tri standardna Android tastera pri dnu ekrana telefona imamo ovalno virtuelno dugme, koje služi kao Home taster. Swype pokretom uvis otvara se multitasking manager, s novim mogućnostima i opcijama. Prikaz informacija i opcije za rad sa osnovnim opcijama aplikacije sada su unapređene i omogućene i iz ovog manager-a. Back taster će se pojaviti levo od ovalnog tastera čim se nađete van Home ekrana.

Pročitajte i:  Google-ovi ciljevi za 2024. godinu

PCPress.rs Image

Iako bi mnogi pomislili da je ovo sistem koji kopira Apple-ov korisnički interfejs na iPhone X telefonima, i te kako se sećamo proizvođača čiji su uređaji funkcionisali na veoma sličnom principu. Reč je o kompaniji Meizu, čiji su Android telefoni imali samo jedan taster na sredini – kratak pritisak je radio kao Back, normalan pritisak bio je Home, a dugačak pritisak aktivirao je multitasking manager. Nama se ta inovacija sviđala, a sada vidimo da Google prihvata nešto slično, s tom razlikom što implementira virtuelni, a ne fizički taster.

Ukoliko se bojite da ćete morati da se navikavate iznova – ne brinite! Google je novi interfejs učinio opcionim, pa će tako korisnici moći da biraju između starog i novog vida interakcije. Sami proizvođači osmišljavaće svoj sistem rukovanja i imati slobodu da ga definišu kao i do sada, pa stoga verujemo da će proći još puno vremena pre nego što navikavanje na novi sistem bude obavezno. Jedino će korisnici nove generacije Google Pixel telefona morati da se naviknu na novi interfejs, ali oni to ionako dobro znaju i jedva čekaju da usvoje.

Pregršt sitnih promena

Ukupna tendencija jeste da se ide ka šarenijem interfejsu i zaobljenijim ikonama. Ukoliko to priželjkujete i smatrali ste da je dosadašnji dizajn bio suviše bledunjav, odlično. Meniji obiluju različitim bojama, što vam se možda neće dopasti, ali može poslužiti da se istaknu određene opcije ili srodstvo između podešavanja.

PCPress.rs Image

Notifikacije su pretrpele znatne izmene, ne samo u dizajnu. Sve ikone u ovom polju su kružnog oblika, pri čemu one aktivne karakteriše jasno uočljiva plava boja. Notifikacije su “pametnije”, pa se tako uči šta korisnik želi i šta koristi. Ukoliko dovoljno puta odbacite neko obaveštenje i ne pročitavši ga, Android će prestati da vam ga šalje.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Određeni meniji dobili su niz novih mogućnosti, pa recimo USB meni donosi nove opcije kada je telefon povezan s računarom putem ovog porta. Nov je i način na koji se na ekranu manifestuje pritisak na hardverske tastere. Power meni, koji se dobija kada se aktivira taster za paljenje ekrana malo dužim pritiskom, sada nudi i opciju za screenshot, odnosno snimanje sadržaja ekrana na fotografiji. Pritisak na neki od tastera za pojačavanje zvuka aktivira slajder na ekranu kojim je moguće, recimo jednim dodirom, znatno pojačati ili prigušiti zvuk, bez potrebe da se dugo drži ili mnogo puta pritiska konkretan taster.

Radi ili ne radi

Postoje i određene stvari koje su u domenu obećanja, ali za koje nismo mogli da adekvatno procenimo funkcionišu li i u kolikoj meri. Recimo, Google je dosta učinio na kontroli gestovima, ali je Motorola to ubacila u sopstvenu kategoriju gestova na konkretnom telefonu, pa nismo sigurni šta će sve Google implementirati u Android 9 Pie. Google tvrdi i da je unapredio senzor automatskog osvetljenja koji raspoznaje okolno osvetljenje, i prvi put u kalkulaciju ubacuje i informacije o toplini ambijentalnih boja, te optimizuje ekran i u tom smislu. Moto Z3 Play, na kome smo isprobali Android 9, ima AMOLED ekran odličnih karakteristika, a nadamo se da bi na IPS ili slabijim ekranima ova opcija imala još više efekta.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

PCPress.rs Image

Još jedno obećanje za koje ćemo takođe morati da sačekamo da prođe određeno vreme da bismo procenili da li je ispunjeno jeste – adaptivna baterija. Naime, Google obećava da će njegov AI učiti o korisnikovim navikama te procenjivati koje su aplikacije i servisi njemu važne pa u tom smislu prilagođavati potrošnju i prilagođavati upotrebu.

Nije sve sjajno i bajno, ponešto je i izbačeno – konkretno, Android 9 Pie ukida opciju snimanja razgovora, pod obrazloženjem da je ta mogućnost podložna manipulacijama i zloupotrebama. Dakle, nema snimanja, osim ako taj posao ne poverite nekom dodatnom programu…

Veliki skok ili mali iskorak

Android 9 Pie je korak napred, ali ostaje da se vidi koliko veliki korak. Doneće izvesne promene u načinu na koji koristimo svoje telefone, dodatno podižući nivo produktivnosti. S druge strane, nije reč o osveženju koje će iz korena promeniti naše iskustvo. Određene navike – možda. Da bismo pravilno procenili obim promena, morali bismo videti koliko toga će proizvođači prihvatiti, budući da im je ostavljeno dosta izbora, pre svega u domenu koji nosi najveći potencijal promena – u korisničkom interfejsu.

PCPress.rs Image

Uvereni smo da je reč o značajnoj iteraciji, verovatno bitnijoj od proteklih nekoliko osvežavanja operativnog sistema. Promene koje donosi su poželjne, posebno jer se mnoge odnose na automatizaciju određenih procesa, zbog čega korisnik neće morati da se bavi raznim stavkama ne bi li upotrebio novitete, koji će se automatski koristiti u svakodnevnoj praksi. Upravo je tendencija ka automatizaciji vodeći trend u čitavoj industriji, pa ne čudi to što će Android 9 biti njen vesnik.

Facebook komentari: