Android će detaljno skenirati aplikacije pre instalacije

Iako Google Play Store nije savršen, ipak donosi veliku dozu sigurnosti kada su u pitanju aplikacije koje sa ove prodavnice. Ali, ako se odlučite da instalirate aplikacije iz nekog drugog izvora, prepušteni ste sami sebi. To može da bude validna aplikacija, ali i vešto zamaskiran malware. S obzirom da nije moguće u potpunosti zabraniti korisnicima da instaliraju takve aplikacije, Google je (konačno) rešio da pomogne korisnicima tako što će skenirati svaku aplikaciju pre njene instalacije.

PCPress.rs Image

U pitanju je Google Play Protect koji već odavno postoji u okviru Play Store-a, ali je do sada koristio brže (i manje precizne) tehnike detekcije malware-a. Takođe, ovaj proces aplikacija je do sada obavljala u pozadini, pa korisnici nisu ni bili svesni njenog prisustva. Nova tehnika će pauzirati instalaciju aplikacije, dok će se na ekranu pojaviti pop-up prozor sa informacijom o skeniranju i njenim rezultatima. Skeniranje će biti mnogo detaljnije, a uključivaće i slanje sumnjivih bitova i delova koda Google-u na analizu.

To podrazumeva identifikovanje bitnih signala unutar aplikacije, izdvajanje tih delova i prosleđivanje ka Play Protect backend infrastrukturi, kako bi se izvršila evaluacija na nivou koda. Sve to će se obavljati u (skoro) realnom vremenu. Po završetku analize, korisnik će na ekranu dobiti informacije da li je skenirana aplikacija bezbedna za instalaciju.

Pročitajte i:  Google će početi sa prikazivanjem AI-generisanih rezultata pretrage javno

Ova funkcionalnost će prvo biti dostupna u Indiji, državi za koju su Google-ova istraživanja pokazala da ima najveću stopu instalacije inficiranih aplikacija, dok se implementacija u ostalim regionima može očekivati u narednim mesecima.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,