Android market pronašao Srbiju

VPCPress.rs Imagelasnici Android telefona od sada mogu da kupuju programe na oficijelnom Android Market-u. Do sada su bili pristupačni samo besplatni programi, koji doduše i čine većinu ponude, a od pre par dana u listi se pojavljuju i programi čije korišćenje zahteva plaćanje izvesne sume, koja je sada izražena u dinarima.

Za naplatu se koristi sistem Google Checkout. Zato najpre treba da otvorite stranicu checkout.google.com i autorizujete se svojom e-mail adresom na GMail-u i lozinkom. Ako imate više GMail adresa, koristite onu koja je zadata kao osnovna adresa pri konfigurisanju Android telefona. Zatim birate stavku Edit Payment Method i unesete broj svoje platne kartice i ostale podatke o njoj. Trenutak kasnije sistem će rezervisati $1 na vašoj kartici (trenutno 0.71 evro) kako bi proverio da li je kartica validna, ali bi taj iznos trebalo kasnije da vam se vrati.

Sada uzmite u ruke vaš Android telefon ili tablet, otvorite market i… kupite neki program. Iako su cene izražene u dinarima, vašom karticom će zapravo biti plaćen odgovarajući iznos u evrima ili dolarima, što znači da je važno da kartica ima mogućnost inostranog plaćanja. Čitava procedura traje samo nekoliko trenutaka i program se nađe na vašem telefonu. Istovremeno je u Market bazi podataka upisana vaša porudžbina, pa ćete ubuduće verovatno dobijati besplatne update-ove, a ako pređete na drugi Android uređaj, program će automatski biti premešten tamo, sve dok ste za konfigurisanje koristili istu GMail adresu.

Pročitajte i:  Google Search gubi opciju keširanih stranica

Ovim smo prevalili samo polovinu puta – na Market-u i dalje nećete naći baš sve programe (mada, kao i do sada, imate mogućnost da u telefon umetnete neku nemačku ili američku SIM karticu i da onda, bez obzira na to gde se nalazite, pristupate čitavoj ponudi i prenosite programe koristeći WiFi. Ne brinite, kada vratite našu karticu kupljeni programi će vam i dalje biti na raspolaganju), a nisu omogućene i transakcije u drugom smeru, to jest mogućnost da neki domaći korisnik ili firma naplaćuje usluge preko Checkout-a. Ali biće i to…

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com