Android telefoni bi sledeće godine mogli da budu znatno skuplji

Velika šansa je da će sledeće godine premium modeli telefona biti znatno skuplji od današnjih. Za to neće biti kriva (samo) inflacija, već i to što se očekuje da će porasti cene Snapdragon 8 Gen 4 čipova. Glavni razlog za takva očekivanje je prelazak na 3-nm proces proizvodnje.

PCPress.rs Image

Nisu date nikakve indicije koliko bi to „znatno“ moglo da bude u brojkama. Ali čak i porast cena čipova od 10 ili 20 procenata, doneće veliki skok cena budućih Android flagship telefona. Već sada oni uglavnom koštaju od 1.000 do 1.300 evra, a svako dalje poskupljenje biće značajan udarac na džepove potrošača. Tu se postavlja pitanje i da li će oni biti spremni da izdvoje toliko novca za novi telefon, kada i modeli iz srednje klase odrađuju svaki posao više nego korektno.

Istorija nas uči da će verovatno to proći tako. Jednom podignute cene nikad se nisu vraćale na stari nivo, pa će se ista situacija desiti i kada se pojavi Snapdragon 8 Gen 4. Korisnici će se možda buniti u početku na cene telefona, ali na kraju će ih prihvatiti i to će postati „nove normalne“ cene.

Možda se neki proizvođači ipak neće odlučiti za podizanje cena. Recimo, Snapdragon 8 Gen 3 je 25 procenata skuplji od Snapdragon Gen 2, ali samo neki premium modeli pojedinih proizvođača su poskupeli, dok je većina cena ostala na istom nivou. Na primer, Samsung Galaxy S24 Ultra je poskupeo, dok su Galaxy S24 i Galaxy S24+ zadržali iste cene kao i njihovi prethodnici. Sada se samo postavlja pitanje, mogu li proizvođači još jednom da na druge načine kompenzuju podizanje cena čipova…

Kakva će zaista biti cenovna politika znaćemo tek za nekoliko meseci. Snapdragon 8 Gen 4 će biti lansiran u oktobru, a prve telefone s ovim čipom možemo da očekujemo oko Nove godine. Tek tada ćemo sa sigurnošću znati da li ćemo za kupovinu premium telefona morati dodatno da odrešimo kesu.

Izvor: Digital Trends

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *