Anksioznost usled odvajanja od pametnog telefona kao problem modernog čoveka

Očekuje se da će broj onih koji poseduju mobilne telefone do 2019. godine premašiti pet milijardi, a pametne telefone će do kraja 2017. godine posedovati oko 44% od ukupnog broja svetskog stanovništva. Dobar deo onih koji već poseduju ove uređaje oseća izvesnu neprijatnost prilikom odvajanja od njih. Naučnici su ovaj “poremećaj u ponašanju” prepoznali kao jedan od problema modernog čoveka, te mu dali ime “anksioznost usled odvajanja od pametnog telefona”, ili nomofobija.

PCPress.rs Image

Ovaj problem, prema naučnicima, pogađa sve veći broj ljudi, što je dovoljan razlog da pokušaju da mu se približe kako bi ga bolje razumeli. Jedan od mogućih razloga za ovaj tip anksioznosti je taj što sve više korisnika preko ovih uređaja dobija informacije o prijateljima, kolegama, članovima porodice, te poslovnim zadacima i rezultatima, što znači da, dok su odvojeni od telefona, osećaju da su uskraćeni za informacije koje određuju tokove modernog života.

Prema Ki Joon Kim-u, sa Univerziteta u Hong Kongu, dešava se da pametni telefoni sadrže sve više intimnih uspomena, pa korisnici sve češće povezuju svoj identitet sa ovim uređajima. Kad se telefon posmatra kao produžetak ličnosti, korisnik se neizostavno vezuje za njega više nego što bi to učinio u vezi sa nekim uređajem koji ne operiše na ličnom nivou.

Pročitajte i:  UK razmatra zabranu telefona mlađima od 16 godina

Pretpostavlja se da će se problem u budućnosti pogoršavati, budući da se servisi i aplikacije kreiraju na osnovu iskustava korisnika, što već možemo da vidimo na društvenim mrežama, gde se svakom pojedincu nude sadržaji na osnovu njegovih aktivnosti u okviru platforme.

Izvor: ubergizmo.com

Facebook komentari: