ePlaneta

AOL prodao ICQ

PCPress.rs ImageU vreme pre raznih mesindžera, majfejsova i drugih mreža postojao je ICQ. Prvi IM klijent koji je omogućavao brzu (trenutnu) i jeftinu komunikaciju između korisnika sa različitih krajeva planete. Pojavio se 1996. godine, a razvila ga je izraelska kompanija Mirabilis. Već dve godine kasnije, američki gigant AOL ga je otkupio i sve do ove godine razvijao u svom okrilju.

AOL je 28. aprila saopštio da je ICQ prodao ruskoj kompaniji Digital Sky Technologies, najvećem internet provajderu u Rusiji i istočnoj Evropi. Iza ovog poteza krije se pad popularnost ICQ-a u zapadnim zemljama, i zadržavanje velikog broja korisnika u centralnoj i istočnoj Evropi.

Prema internim podacima, na ICQ se svakodnevno poveže 32 miliona jedinstvenih korisnika, 80 odsto ih je starosti od 13 do 29 godina, a prosečno provedu više od 5 sati povezani na tu mrežu. Digital Sky želi da ovom akvizicijom iskoristi postojeću bazu lojalnih korisnika da unapredi svoje usluge u zemljama u kojima radi.

Ova ruska kompanija je u maju 2009. godine postala i vlasnik 1,96 odsto akcija Facebooka (za 200 miliona dolara), a za preuzimanje ICQ-a platila je 187,5 miliona dolara.

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

Izvor: Slashdot

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,