BIZIT plus

Apple i Amazon u borbi za prvih billion dolara vrednosti

 
Da je Apple prva kompanija modernog doba, kojoj na dohvat ruke dostizanje magičnog broja od bilion dolara u vrednosti, nije tajna. Međutim, Amazon se polako probija do vodeće pozicije i preti da preuzme tu laskavu titulu.
PCPress.rs Image

Ruže zasad cvetaju u Apple-u, kompaniji koju je u garaži davne, 1976. godine osnovao Steve Jobs, postiže trenutnu tržišnu vrednost od 934 milijarde dolara, a samo prošle godine zabeležila je ukupne prihode od 229 milijarde dolara. Poređenja radi, to predstavlja prihode veće i od BDP-a nekih država. Apple zapošljava preko 100 hiljada radnika i ima prihode dva puta veće od srpskog BDP-a.

Nakon objave da je veliki investitor Warren Buffett povećao svoj udeo u Apple-u, svi finansijski analitičari, očekuju uskoro probijanje cifre od jednog biliona dolara. Međutim, upozoravaju, nije nemoguće da u “foto-finišu” Apple prestigne još jedan američki gigant, Amazon. Iako kompanija Jeffa Bezosa kaska za Apple-om, ostvarujući tržišnu cenu od 780 milijardi dolara, njene akcije su eksplodirale.

Uporedimo li te dve kompanije, vidljivo je kako su akcije Apple porasle za 24% u prethodnoj godini, ponajviše u iščekivanju novog modela iPhone X-a. Optimizam je u međuvremenu splasnuo, jer novi model koji u SAD-u stoji 999 dolara, za koji u Srbiji, ukoliko nije na akciji ili u okviru paketa mobilnih operatora, morate izdvojiti od 1.300 do 1.500 evra, nije izazvao planiranu pomamu među kupcima. S druge strane, Amazonove akcije vinule su se za neverovatnih 70% u poslednjih dvanaest meseci, nakon porasta prihoda od 31% zahvaljujući preseljenju kupovine na online i činjenice da kompanije sele IT odeljenja u cloud, gde Amazon Web Services tržišni lider.

Pročitajte i:  Apple prototip AI alata animira slike koristeći tekstualne opise 

Izvor: Reuters

Facebook komentari: