BIZIT plus

Apple i Google protiv antimonopolskih zakona

Odbor za pravosuđe Senata sastaje se ove nedelje kako bi razgovarao o Zakonu i otvorenim tržištima aplikacija i AICO zakonu.

PCPress.rs Image

Korisnici će biti manje bezbedni?

Obzirom da je odbor za pravosuđe zakazan za raspravu o američkom zakonu o inovacijama i Zakonu o otvorenim tržištima aplikacija ove nedelje, Apple i Google pojačavaju svoje protivljenje protiv ovog zakona. Apple je nedavno rekao zakonodavcima da će zakon učiniti korisnike iPhone-a manje bezbednim.

„Ovi zakoni dovode potrošače u opasnost zbog stvarnog rizika od kršenja privatnosti i bezbednosti“, navodi Apple. Kompanija posebno cilja na „sideloading“- proces preuzimanja i instaliranja aplikacija na mobilni uređaj iz nezvaničnog izvora.

Jedna od odredbi Zakona o otvorenim tržištima aplikacija primorala bi vlasnike platformi da dozvole potrošačima da učitavaju softver sa strane i instaliraju aplikacije trećih strana.

„Ali, ako Apple bude primoran da omogući „sideloading“ -. Tada će milioni Amerikanaca verovatno pretrpeti napade malvera na svoje telefone koji bi inače bili zaustavljeni“, navodi kompanija.

Zakon bi mogao da naškodi kompanijama

Google, je takođe u jednom postu izneo sličan argument. „Google je u stanju da zaštiti milijarde ljudi širom sveta od sajber napada jer u svoje usluge ugrađujemo bezbednost i zaštitu privatnosti“.

Pročitajte i:  Apple neće morati da otvori iMessage da radi sa drugim platformama

Kent Walker, predsednik kompanije za globalne poslove, upozorava da bi ovakvi zakoni mogli da naškode sposobnosti kompanije da integriše automatizovane bezbednosne funkcije u svoje usluge.

On takođe tvrdi da će naškoditi sposobnosti kompanije i njenih američkih kolega da se takmiče sa stranim firmama primoravajući ih da dobiju odobrenje od „vladinih birokrata“ kad god planiraju da objave nove funkcije ili rešavaju postojeće probleme.

Apple-u i Google-u se ne dopadaju predloženi zakoni, ali takođe za prozivnike imaju i druge kompanije u tehnološkom ekosistemu. Konkretno, Koalicija za pravednost aplikacija, organizacija Epic and Spotify koja je spremna da izvrši pritisak na kompanije, da promene svoje politike za prodavnice aplikacija, složila se sa zakonom.

„Pomeranje ovog važnog zakona unapred šalje jasnu i nedvosmislenu poruku da monopolska kontrola nad ekosistemom aplikacija više nije prihvatljiva“, saopštila je organizacija.

Odbor za pravosuđe Senata raspravljaće o oba predloga zakona, nakon čega bi oni mogli da se plasiraju u Senat. Zatim bi Senat bi morao da glasa o zakonu..

Pročitajte i:  Apple aplikacije za Vision Pro 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: