Apple ima odličan kvartal, ali usporava sa rastom

Sve oči su danas uprte u Apple, nakon burne serije izveštaja o zaradi ove nedelje. Google-ova matična kompanija Alphabet izneverila je očekivanja prihoda, dok je Meta (bivši Fejsbuk) u ovom kvartalu zabeležila veći profit od očekivanog. Apple je upravo objavio svoje rezultate i kompanija je imala respektabilne rezultate u drugom kvartalu fiskalne 2022. godine.

PCPress.rs Image

Ovo je bio njen najbolji martovski kvartal do sada, sa prihodima od 97,3 milijarde dolara – što je 9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Na današnjem pozivu o zaradi, izvršni direktor Tim Kuk rekao je da su rezultati bolji nego što su očekivali. Ipak, to je još uvek pad u odnosu na rezultate u prošlom kvartalu, gde je Apple oborio svevremenske rekorde sa prihodom od 123,9 milijardi dolara.

Rekord u prihodima od usluga

Apple je takođe dostigao novi rekord u svom prihodu od usluga, što uključuje stvari kao što su pretplate na TV+, muziku i fitnes+. Apple ne analizira koliko zarađuje posebno od svake pojedinačne usluge, tako da je teško reći koliki su uticaj imali emisije poput Code ili Ted Lasso. Značajno je da Codina osvajanje najboljeg filma na Oskaru čini Apple TV prvim servisom za striming koji je pobedio u toj kategoriji.

Pročitajte i:  Apple još uvek rezervisan prema Kini

Ostali proizvodi kompanije su takođe nastavili da rade dobro, a prihodi od Mac-a, iPhone-a nastavljaju da rastu. Zanimljivo, jedini segment koji je posustao je iPad, koji je zaradio oko 7,6 milijardi dolara u poređenju sa oko 7,8 milijardi dolara u isto vreme prošle godine. Taj tip performansi gore-dole je prilično tipičan za iPad-ove.

Kategorija nosivih uređaja bila je najupečatljivija, a Apple je u ovom kvartalu zaradio 19,8 milijardi dolara od prodaje stvari kao što su AirPods i satovi, u poređenju sa 16,9 milijardi dolara ovog puta prošle godine. To je više nego što je napravljeno od Mac računara, koji je u ovom kvartalu iznosio 10,4 milijarde dolara (u odnosu na 9,1 milijardu dolara prošle godine). Na sastanku je takođe bilo reči i o nestašici čipova, gde je Covid-19 epidemija pomenuta kao jedan od najvećih krivaca za poremećaje u snabdevanju, tako da se nadaju svi da će se tokom vremena sve stabilizovati.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: