BIZIT plus

Apple je navodno pokušavao da poveže Apple Watch sa Android-om

Apple Watch je najpopularniji pametni sat na svetu, sa godišnjim prihodom od 80 milijardi dolara u 2023. godini. Zbog toga je Američko Ministarstvo pravde podnelo antimonopolski izveštaj, u kome je navedeno da je Apple ovaj sat iskoristio da veže kupce za sebe, zbog toga što ne postoji mogućnost da se on koristi sa drugim platformama.

PCPress.rs Image

Kao odgovor na te optužbe, Apple je pomenuo da je učinio sve što je u njihovoj moći da omoguće upotrebu Apple Watch-a sa Anrdoid-om. Kompanija je navodno tri godine pokušavala da to uradi, ali uprkos čitavoj armiji inženjera koje zapošljavaju, nisu uspeli da povežu svoj sat sa Android uređajima. Iz toga je Apple „zaključio“ da ne može da podrži Android zbog „tehničkih ograničenja“. To je čudno objašnjenje, jer Apple Watch ne radi ništa suštinski drugačije od ostalih pametnih satova – komunicira preko Bluetooth-a sa aplikacijom na telefonu. Sve dok postoji aplikacija koja posreduje u vezi, platforma na kojoj ona radi ne bi trebala da bude bitna. Zato, gledajući „sa strane“, izgleda da Apple jednostavno nije voljan da učini Apple Watch dostupnim na Androidu.

Pročitajte i:  Apple radi na razvoju ličnih robota za domove

Uostalom, i Blumberg je u svom izveštaju objavljenom prošle godine, naveo da je Apple-ov projekat povezivanja Apple Watch-a sa Android-om otkazan iz poslovnih razloga. Tamo je napisano da, ukoliko bi se dopustila veza sa Android-om, to bi „razvodnilo“ vrednost sata na iPhone-u, odnosno uticalo bi na smanjenje kupovine Apple-ovih telefona. Takođe, Android kupci Apple Watch-a, verovatno bi zadržali svoje stare telefone, a cilj Apple-a je da što više ljudi privoli na iOS platformu.

Slično mišljenje ima i Ministarstvo pravde, koje je u objavilo  da je Apple proveo godine osmišljavajući sisteme koji bi napuštanje njihovog ekosistema učinilo problematičnim i skupim. Stoga je i pokrenut antimonopolski slučaj, koji se do sada najviše fokusirao na Apple Watch, ali se odnosi i na iMessage, App Store i mobilna plaćanja.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *