Apple je objavio dve bezbednosne zakrpe za iPhone, iPad i Mac

Korisnicima se preporučuje da što pre urade ažuriranje softvera.

PCPress.rs Image

Apple nije otkrio posebne detalje o napadima

Apple je objavio ažuriranje softvera za iOS, iPadOS i macOS kako bi zakrpio dve sigurnosne ranjivosti. Kompanija je navela da su ove propuste napadači iskorišćavali van bezbednosnih sistema, odnosno da su ih koristili u stvarnim situacijama. “Apple je svestan da su ove ranjivosti mogle biti iskorišćene u verzijama iOS-a pre iOS 16.7.1″, navodi kompanija. Ažuriranja softvera koja zatvaraju ove propuste su sada dostupna za iPhone, iPad i Mac.

Istraživač Klement Lecigne iz Google-ove grupe za analizu pretnji (TAG) zaslužan je za otkrivanje i prijavljivanje ovih propusta. Prema izveštajima, Bleeping Computer-a, tim u Google TAG-u često otkriva i izlaže sigurnosne propuste koji nisu poznati proizvođačima softvera, takozvane nulta-bagove. “Nulta-bagovi” se odnose na nula dana koje je proizvođač softvera imao da reši taj propust pre nego što ga je neko iskoristio ili otkrio.

Dve sigurnosne greške su uticale na WebKit, okvir otvorenog koda koji se koristi kao osnova za Safari pretraživač. Prva greška je omogućila „otkrivanje osetljivih informacija tokom obrade veb sadržaja“, dok je druga mogla da dovede „do izvršenja proizvoljnog koda tokom obrade istog sadržaja“.

Pročitajte i:  Apple funkcija otkriva saobraćajne nezgode i pomaže policiji

Sigurnosne zakrpe pokrivaju “iPhone XS i kasnije modele, iPad Pro 12.9“ 2. generaciju i kasnije modele, iPad Pro 10.5“, iPad Pro 11“ 1. generaciju i kasnije modele, iPad Air 3. generaciju i kasnije modele, iPad 6. generaciju i kasnije modele, i iPad mini 5. generaciju i kasnije modele”.

Verovatnoća da su vaši uređaji pogođeni bilo kojom od ovih grešaka je izuzetno minimalna, tako da nema potrebe za panikom. Međutim kako biste bili sigurni, pametno je da ažurirate svoj Apple uređaj. Apple je objavio i zakrpe za iOS 17.1.2, iPadOS 17.1.2 i macOS Sonoma 14.1.2.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,