ERP 2024

Apple: Ne dajemo direktan pristup podacima

Dosta se prašine podiglo oko tajnog američkog programa “PRIZMA”, kojim su praćeni različiti oblici elektronske komunikacije.

Photo: confidentjohn/Flickr
Photo: confidentjohn/Flickr

Američka kompanija Google zatražila je od administracije predsednika SAD Baraka Obame dozvolu da objavi detalje o zahtevima američke vlade za pristupom mejlovima i drugim ličnim podacima na internetu, a sada se ovim povodom oglasio i Apple.

Apple kaže da nije bio uključen u projekat Prizma, kao ni da ni jednoj vladinoj agenciji ne daje direktan pristup svojim serverima, već da svi moraju dobiti odobrenje suda ukoliko potražuju neke podatke.

Iz ove kompanije kažu da je u poslednjih pola godine primljeno između 4.000 i 5.000 zahteva od strane američkih vlasti, koji su želeli pristup podacima korisnika zbog istraga vezano za kriminalna dela ili pitanja nacionalne bezbednosti. Apple kaže da su upiti dolazi najčešće zbog istraga vezano za pljačke i druge kriminalne delatnosi, lociranje pacijenata sa Alchajmerovom bolešću i slično.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom ovim povodom, Apple se trudi da osigura zaštitu podataka svojih korisnika, a servisi koje nudi, kao što su iMessage i FaceTime, zaštićeni su end-to-end enkripcijom i niko osim pošiljalaca i primalaca ne može da dobije uvid u tu komunikaciju.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

1 thoughts on “Apple: Ne dajemo direktan pristup podacima

Comments are closed.